Vejblokader efter knivstik gør palæstinensere vrede

En bølge af knivstik de seneste uger i Jerusalem og på Vestbredden har fået israelske myndigheder til at skærpe sikkerheden med flere kontrolposter, og det vækker vrede og irritation hos palæstinensere i de berørte områder.

Abu Amr kunne indtil for nylig køre sin søn i skole på fire minutter. Nu tager det 40 minutter, da israelerne har opsat kontrolposter ved kvarteret Jabel Mukaber.

Myndighederne har øget kontrollen der, da man mistænker, at gerningsmænd bag drab på tre israelerne kommer fra det område.

Lørdag formiddag skete det igen, at en palæstinenser angreb en israelsk sikkerhedsvagt med kniv. Der er endnu ikke oplysninger om sikkerhedsvagtens tilstand ud over, at han er i live.

Den formodede gerningsmand blev skudt og dræbt på stedet, oplyser politiet. Han er den seneste af i alt 51 palæstinensere, som er blevet skudt og dræbt af israelsk politi for angreb på gaden eller i busser de seneste uger.

Angrebet skete, mens den amerikanske udenrigsminister mødes med den palæstinensiske præsident i Jordans hovedstad, Amman.

I Jabel Mukaber, der ligger i det østlige Jerusalem, skal mænd tage trøjen af for at vise, at de ikke skjuler våben.

Kvinder skal åbne og vise indholdet i deres tasker til betjentene ved kontrolposten.

Ved langt de fleste angreb er de israelske ofre sluppet med skrækken og ufarlige sår.

FN oplyser, at 38 barrierer - heriblandt 17 kontrolposter - er opført i ni palæstinensiske beboelsesområder. 138.000 beboere er berørt af de nye sikkerhedstiltag.

34-årige Abu Amr er vred over israelernes "kollektive straf," som han mener "er udtryk for racistisk diskrimination".

- Hvad ønsker de med denne mur, hvis det ikke skulle være at isolere vores kvarter, spørger Tareq Auissat, en 24-årig buschauffør, som kan køre sine passagerer sølle 500 meter.

- Jeg sætter dem af ved kontrolposten, og derfra må de skifte til en anden bus, siger han.

Også i andre kvarterer er beboerne vrede over de nye sikkerhedsprocedurer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip