Vejdirektoratet: Så er vinteren startet

Skrevet af Elo Christoffersen

11/10/2012

Mest læste i dag

Klokken 00.47 i nat startede vinteren officielt – i hvert fald ifølge Vejdirektoratet. På det tidspunkt kaldte direktoratet nemlig saltbiler ud til at salte årets første strækninger: Svingbroen i Næstved, Fiskebækbroen ved Farum og Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund.

Dermed startede vinteren 47 minutter senere end sidste år, hvor Vejdirektoratet kaldte de første saltbiler ud på vejene den 10. oktober. I år nåede vi altså netop ind i den 11. oktober, før det blev nødvendigt.

De tre broer, der indledte årets saltning, er ”gamle kendinge” i forhold til Vejdirektoratets vintertjeneste. Det er stålbroer, der hurtigt får rim på kørebanen, når der blæser en kold vind. Sidste år var det faktisk netop på Svingbroen i Næstved, at årets første saltning fandt sted.

Vejdirektoratets vintertjeneste styres fra direktoratets vintervagtcentral i Aalborg. Den er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene. Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og/eller sneryddet.

Vinterens vejrlig fordrer dog også øget agtpågivenhed fra trafikanterne, ikke mindst hvis man skal ud at køre i de tidlige morgentimer.

Her følger Vejdirektoratets gode vinterråd til trafikanterne

1. Orienter dig om glatføreforholdene på vejene inden du kører hjemmefra. Enten via medierne eller på Vejdirektoratets egen side Vintertrafik.dk

2. Tag hjemmefra i god tid så du kan køre roligt og forsigtigt, hvis vejen er glat

3. Pas særligt på ved udsatte steder hvor der er større risiko for glatføre. Det gælder specielt ved skovstrækninger, lavtliggende områder og på og under broer.

4. Bemærk at glatføre ikke altid kan ses. Kør derfor forsigtigt, også selv om vejen umiddelbart ser fin ud.

Du kan læse mere på Vejdirektoratets side vintertrafik.dk.

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto).