Vekselkontor får bøde på 92 millioner kroner for hæleri

Et vekselkontor kendes tirsdag skyldig i sag om groft hæleri og mangelfuld kontrol med store millionbeløb.

Selskabet bag kontoret idømmes af Københavns Byret en bøde på 92 millioner kroner i sagen, som er historisk i sit omfang.

Samtidig idømmes to mænd, far og søn, hver fængsel i seks år.

Uni Travel & Exchange Aps. på Nørrebrogade i København har fungeret som et vaskeri for kriminelle, der har haft behov for at komme af med deres sorte penge.

De to mænd har begået groft hæleri med hensyn til i alt 184 millioner kroner, mener retten. Bagmandspolitiet havde rejst tiltale for i alt 224 millioner kroner.

Politiet tog fat på en efterforskning af vekselkontoret, da det viste sig, at kriminelle involveret i hashhandel flittigt benyttede sig af kontorets tjenester.

Straffen på fængsel i seks år til Jamal Al-Din Alrudayni på 66 år og til hans søn Ali Alrudayni på 33 rammer loftet i straffelovens hæleriparagraf.

Den ene del af tiltalen drejer sig om veksling af sorte penge for 124 millioner kroner. Den baseres på de bestillinger på 500-eurosedler, som kontoret gav til Nordea.

- Det er et absolut mindstebeløb, bemærker retsformanden, Pernille Kjærulff, ved domsafsigelsen tirsdag eftermiddag.

Nogle af vekselkontorets kunder blev betjent ved en særlig tredje kasse. I kælderen dækkede faren jævnligt et overvågningskamera til, så kunden ikke blev fotograferet.

- Man fik klart indtryk af, at der foregik noget suspekt, siger dommer Pernille Kjærulff.

En kreds af kunder færdedes meget husvant på vekselkontoret på Nørrebrogade, tilføjer hun.

I sagens første forhold var der rejst tiltale for hæleri med hensyn til 100 millioner kroner fra en stribe selskaber.

Her mener retten, at der er skaffet bevis for hæleri for 60 millioner kroner fra 15 af de i alt 22 selskaber.

Begge mænd anker på stedet til frifindelse i Østre Landsret. Men en appel fra forsvarerne om løsladelse afvises af retten.

- Der er i stort omfang kun dømt for forsøg på hæleri, bemærker den ene forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.

- Det er en rent økonomisk sag, der er ingen personskade, tilføjer han. Men dommeren finder, at en løsladelse vil stride mod befolkningens retsfølelse. Mændene har indtil nu været varetægtsfængslet i 14 måneder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip