Venstre efterlyser flere ambitioner i SR-sundhedsudspil

Der er mest kritik, men også lidt ros fra Venstre til regeringens sundhedsudspil, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og De Radikales leder, Morten Østergaard, fremlagde onsdag i forbindelse med et besøg på Aalborg Universitetshospital.

Først til det positive set med V-sundhedsordfører Sophie Løhdes øjne.

- Det er rigtig positivt, at regeringen nu støtter Venstres forslag om at give patienterne en patientansvarlig læge. Det er jeg glad for.

- Hvis regeringen så vil lave endnu en kovending og støtte Venstres kræftplan, vil jeg blive rigtig glad, siger hun til Ritzau.

Udspillet imponerer hende derudover ikke.

- Der er grundlæggende ikke noget nyt i det, de fremlægger. Ingen nye initiativer, ingen nye penge, siger Sophie Løhde.

Men hvad er forskellen på Venstre og regeringen? Begge parter vil for eksempel prioritere kræftområdet højt.

- Den store forskel handler om ambitionsniveauet i forhold til at investere i vores fælles sundhedsvæsen.

- Vi har meget klart sagt, at vi er villige til at prioritere i den offentlige sektor i form af at reducere udviklingsbistanden til det, som FN anbefaler.

- Og vi vil rulle regeringens mange lempelser på udlændingepolitikken tilbage for så til gengæld at kunne prioritere i vores fælles sundhedsvæsen, siger Sophie Løhde.

Venstre mener, at Danmarks udviklingsbistand skal udgøre 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I dag er Danmarks bistand på 0,85 procent af BNI.

I alt 20 milliarder kroner vil ovenstående tiltag give til sundhedsområdet, er meldingen fra Venstre.

Regeringen måtte ved fremlæggelsen svare på mange spørgsmål om, hvorvidt den kunne garantere, at de stigende medicinudgifter ikke ville koste på andre områder i sundhedssektoren.

Til samme spørgsmål svarer Sophie Løhde:

- Et sundhedsvæsen i verdensklasse forudsætter, at patienterne har adgang til de nyeste og bedste behandlingsformer. Det skal vi sikre, at der også er råd til fremadrettet.

Spørgsmål: Skal der skæres andre steder, så der kan blive råd til det?

- Fremadrettet er der store udfordringer i sundhedsvæsnet med for eksempel alt for lange ventetider.

- Pudsigt nok stod Thorning her onsdag i Nordjylland, som da hun overtog regeringsansvaret, havde Danmarks korteste ventetider, men i dag har de længste ventetider, siger Sophie Løhde.

Spørgsmål: Er Venstre på sundhedsområdet dækket ind økonomisk, så de stigende medicinudgifter ikke går ud over andre områder?

- Vi skal have råd til at investere i sundhedsvæsnet, og det finansierer vi krone for krone ved, at vi har peget på udviklingsbistanden, som vi vil reducere til det anbefalede FN-niveau, og vi vil tilbagerulle regeringens mange lempelser af udlændingepolitikken.

- Gør vi det, har vi pengene krone for krone, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip