Venstre forsvarer hævet bundskat

- Den første krone, jeg har til at sætte indkomstskatten ned, vil jeg gerne bruge i bunden.

Sådan lød det i september sidste år fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på Dansk Industris topmøde i Forum, og Venstre-formanden har flere gange siden gentaget budskabet om, at hans førsteprioritet på skatteområdet er lempelser i bunden.

Men med tirsdagens vækstplan hæves bundskatten med 0,28 procent - en stigning, der er med til at finansiere afgiftslempelser for både private og erhvervslivet.

Og det har affødt kritik fra De Konservatives formand, Lars Barfoed.

- Det skal være billigere at være dansker - ikke dyrere, lød det tirsdag med en slet skjult reference til Venstres skatteslogan fra Lars Barfoed, mens blækket på vækstaftalen stadig tørrede.

Men Barfoed skyder forbi, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

- Jeg håber, at De Konservative - når eftertanken melder sig - vil erkende, at Venstre har sikret en model, der var billigere end det, regeringen lagde op til, siger han.

- Det, der var vigtigt for Venstre, var, at vi fandt en model, hvor danskerne slap billigere end ved den forsyningssikkerhedsafgift, som en række partier - herunder De Konservative - var med til at aftale i 2012, siger han.

Kristian Jensen henviser til, at den sløjfede forsyningssikkerhedsafgift samlet set giver et lille overskud til den gennemsnitlige familie på godt et par hundrede kroner, selvom bundskatten stiger med 0,28 procent.

- For det første hæver vi bundskatten mindre, end regeringen lagde op til (nemlig en stigning på 0,4 procent, red.). For det andet betyder vores model, at danskerne får flere penge mellem hænderne, end hvis vi havde holdt fast i afgiften, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: Venstres formand sagde, at den første krone, han havde, skulle gå til skattelettelser i bunden. Er det så droppet nu?

- Nej det vil vi stadigvæk gerne, men det vil jo være dumt at lave en løsning, der vil koste også de laveste indkomster mere, end den model, vi har lavet nu, siger han.

Spørgsmål: Har Venstre solgt sig selv billigere for at lande en aftale efter formandens tøjsag?

- Nej, og hvis du spørger regeringens forhandlere, vil de ikke synes, at vi var hverken billige eller nemme.

- Vi har løftet erhvervslivets lempelse fra 5,8 til 13,2 milliarder kroner, vi har sikret bedre vilkår for turismen og yderområderne, det er alt sammen mærkesager for Venstre, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip