Venstre: Frederiksen er ude i retspolitisk kovending

19/03/2015 21:41

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er glæde at spore hos Venstre, efter justitsminister Mette Frederiksen (S) har varslet 11 nye tiltag på baggrund af redegørelser af forløbet frem til terrorangrebet i København i februar.

Men det er samtidig "noget af en retspolitisk kovending, som justitsministeren er ude i," lyder det fra retsordfører Karsten Lauritzen (V).

- Det vælger vi at glæde os over, fordi vi i tre år har fremsat det ene forslag efter det andet for at tage et opgør med en mere lempelig adgang til prøveløsladelser, reststraf og samfundstjeneste.

- Og hver gang har regeringen stemt rødt i folketingssalen. Nu er man så villig til at se på de her ting, og det synes vi er glædeligt, siger retsordføreren.

I samme forbindelse nævner Karsten Lauritzen, at han er en smule bekymret over, at der skal nedsættes udvalg i stedet for bare at skride til handling og føre tiltagene ud i livet.

- Jeg frygter, at det hele går op i proces og hysteri, så meget lidt faktisk ender med at blive til virkelighed, siger Venstres retsordfører.

Spørgsmål: Men er det ikke meget fornuftigt, at man tager sig god tid med at gå punkterne ordentligt igennem, så der ikke bliver taget en forhastet beslutning?

- Noget af det må man selvfølgelig arbejde med, mens noget af det er lige til at gå til.

- For 14 dage siden stemte regeringen nej til et konkret borgerligt forslag om at tage et opgør med retsstraf. Det kunne regeringen bare have fremsat og gennemført ved lov. Det kræver man ikke udvalg til, siger Karsten Lauritzen.

Når justitsministeren sammen med regeringen vælger at sende flere punkter i udvalg, så frygter Venstres retsordfører, det er fordi, "at enigheden om retspolitiske forhold ikke holder på den anden side af et folketingsvalg."

Hos det tidligere regeringsparti, SF, synes retsordfører Karina Lorentzen, at det er godt, at der er kommet en redegørelse samt en række initiativer fra justitsministeren.

- Men vi synes, at mange af initiativerne handler om at pille ved forskellige former for straffe, og det er ikke særligt her-og-nu-orienteret, påpeger Karina Lorentzen.

/ritzau/