Venstre: Kommuner skal have friere tøjler ved kysterne

Kommunerne skal have friere hænder til at skabe udvikling i blandet andet kystnærhedszonen, der ellers lægger stærke begrænsninger på, hvad der må bygges fra kysten og tre km ind i landet.

Det mener Venstre, der foreslår en liberalisering af planloven, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Landets kommunalpolitikere er i disse dage samlet i Aalborg, hvor de skal diskutere løsninger på, at der sker en markant vandring fra land til by, så de vanskeligt stillede kommuner mister både indbyggere, skatteindtægter og bloktilskud.

Men når der er optræk til udvikling af nye projekter i udkantskommunerne, bliver de alt for ofte bremset af stive regler i planloven, mener Venstres næstformand, Kristian Jensen.

- Vi har talrige eksempler på virksomheder, der er blevet forhindret i at vokse og skabe arbejdspladser, selvom kommunalbestyrelsen gerne vil give tilladelsen. Det koster hundredvis af arbejdspladser, at planloven virker som en spændetrøje for den kommunale udvikling, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.

Han understreger, at der skal tages hensyn til naturen og fortsat ikke bygges inden for strandbeskyttelseslinjen på 300 meter fra kysten. Til gengæld skal der ikke gives afslag på at opstille eksempelvis en bænk.

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring, er én af dem, der både har kystområde og er ramt af affolkning. Han så gerne, at der blev blødt op for reglerne og planloven, så kommunen fik mulighed for at realisere planerne om et stort erhvervsområde ved havnen i Hirtshals.

Her står virksomheder på spring, men arealet er bevokset med fredskov, og derfor er tommelfingeren vendt nedad fra Skov- og Naturstyrelsen. Han understreger, at kommunen ikke har interesse i, at der bliver givet frit spil ved kysten.

Hans partifælle på Christiansborg, Socialdemokraternes planlovsordfører Flemming Møller Mortensen, afviser derimod blankt Venstres forslag om lempelser. Også hos Danmarks Naturfredningsforening afviser man lempelser af planloven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip