Venstre kræver 2025-plan fra regeringen

Økonomisk balance i år 2020 har i årevis været det altoverskyggende mål i dansk politik, men står det til Venstre, skal regeringen fremlægge en plan, der rækker endnu længere ud i fremtiden. Det skriver Jyllands-Posten mandag.

- Jeg forventer, at regeringen fremlægger en fremskrivning af de økonomiske udfordringer, der er frem til 2025, siger Venstres næstformand, Kristian Jensen, til Jyllands-Posten.

2020-målsætningen har blandt andet banet vejen for reformer af både dagpenge og efterløn, men ifølge Venstre er der behov for flere reformer af velfærdssamfundet.

- Man bør i Finansministeriet lave en fremskrivning, der viser, hvilke arbejdsmarkedsreformer, der er brug for. Hvad det er for strukturelle reformer, der skal ændres, og hvad rammen er for dansk økonomi, siger Kristian Jensen til avisen.

Resten af den blå blok støtter kravet om en 2025-plan, fordi beregninger fra Finansministeriet viser, at der på trods af udsigten til økonomisk balance i 2020, allerede vil være underskud igen i 2026, og de borgerlige partiers krav får opbakning fra en professor i økonomi.

- Der er behov for en 2025-plan. Når vi taler om det mellemlange sigte for dansk økonomi, er vi ikke langt fra 2020 nu.

- Og det er klart, at det bliver lidt kunstigt med vores 2020-plan, når vi taler om, at der er balance i 2020, men derefter går linjen ret nedad, siger økonomisk vismand og økonomiprofessor Michael Svarer til Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, afviser, at der kommer en 2025-plan foreløbigt.

- Det nytter ikke at fremlægge flere langsigtede planer nu. Vi skal længere forbi krisen for at vide, hvordan økonomien vil udvikle sig, siger han til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip