Venstre kupper De Konservative i Allerød Kommune

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Selvom De Konservative blev Allerød Kommunes helt store højdespringer i vælgeropbakningen i forhold til sidste valg, står partiet og den genopstillede borgmesterkandidat Erik Lund nu tilbage med en lang næse.

De Konservative bliver ellers det parti i Allerød Kommune, der kan sætte sig på flest af de 21 pladser i byrådet.

Venstres fire mandater er imidlertid nok til, at venstremanden John Køhler har sikret sig borgmesterposten takket være en bred alliance, der blev indgået natten til onsdag.

I første omgang omfattede konstitueringsaftalen Venstre, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Men Dansk Folkeparti meddelte onsdag middag, at partiet er trådt ud af aftalen.

Det rokker imidlertid ikke ved, at John Køhler stadig kan mønstre et flertal.

Poul Albrechtsen fra Dansk Folkeparti henviser til en aftale, som Konservative, Venstre, Liberal Alliance og hans eget parti indgik inden valget. Disse partier havde aflagt en musketered på, at borgmesterposten skulle gå til det største parti.

Ud fra valgresultatet skulle denne aftale sikre genvalg til Erik Lund. Den er Venstre løbet fra, fordi partiet øjnede en mulighed for selv at få borgmesterposten, i første omgang med støtte fra Dansk Folkeparti.

- Vi har sovet på det og vil ikke løbe fra en soleklar borgerlig aftale, siger Poul Albrechtsen.

Venstre med borgmesterkandidat John Køhler i spidsen gik tilbage med 2,0 procentpoint til 16,8 procent af stemmerne og bevarer partiets fire mandater.

Konservative fik en fremgang på 7,7 procentpoint til 26,7 procent af stemmerne. Dermed løber partiet med seks mandater.

Køhler og Lund har tidligere haft stoledans i borgmesterkontoret i Allerød Kommune.

Den brede konstitueringsaftale ser foreløbigt ud til at give socialdemokraten Miki Dam Larsen posten som 1. viceborgmester. Socialdemokraterne fik lige som Venstre fire mandater.

Kampen om borgmesterkæden er dog endnu ikke afsluttet, hvis man skal tro forsker og kommunalvalgekspert Kasper Møller-Hansen, som DR København har talt med.

- Det er tydeligt, at Erik Lund er vred over, at han er blevet stukket i ryggen. Han og De Konservative vil forsøge muligheder på kryds og tværs i de næste par uger for at skaffe et flertal bag sig.

- Det er lidt sjovt, at der en underskrift, men det er først, når byrådet mødes, at den endelige aftale ligger på plads. Og derfor er der altså god tid til, at man kan lande en anden aftale inden da, siger han.

/ritzau/