Venstre: Lav kriminel lavalder giver bedre retssikkerhed

Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) foreslår at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år i en kronik i Berlingske søndag.

Det har fået skarp kritik fra blandt andre formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, der mener, at det vil være direkte skadeligt og have den modsatte effekt.

Men ifølge retsordfører Karsten Lauritzen (V) vil det være med til at give de unge bedre retssikkerhed.

- Det er noget, som vil skabe meget mere retssikkerhed og en bedre situation for den unge.

- Jeg tror sådan set, at det er sundt, at det har en konsekvens, når man bryder loven, også selvom man er ung. Der skal være en konsekvens, som har en præventiv og forebyggende effekt, siger han.

I 2010 satte den daværende VK-regering den kriminelle lavalder ned fra 15 til 14 år. Dengang argumenterede Dansk Folkeparti for, at børn helt ned til 12 år skulle kunne sættes i fængsel, men VK-regeringen satte altså grænsen ved 14 år.

Nu vil Venstre til gengæld gerne være med til at sænke lavalderen ned til 12 år.

- Venstre har bevæget sig som parti i takt med udviklingen, og vi ser desværre, at der er nogle unge også under 14 år, som begår meget alvorlig kriminalitet, siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

- Når 14-årige kan begå alvorlig kriminalitet uden, at der er nogen sanktion, så har vi et problem. Det er en politisk situation, som vi ikke vil leve med.

Forslaget har mødt kritik fra flere sider.

Professor i jura og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd Eva Smith mener, at det er en "utrolig dårlig idé", som blandt andet vil stigmatisere de unge mennesker.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF er også kraftigt imod at sænke lavalderen.

- Jeg synes, at det er trist, hvis højrefløjen får held til at nedsætte lavalderen på et tidspunkt. Det vil sætte Danmark i skammekrogen i forhold til FN's anbefalinger, som går på, at den skal være mindst 14 år og gerne ældre, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Ud over at sænke lavalderen forslår de borgerlige partier at indføre en ungdomsdomstol og ungdomskriminalforsorg for unge mellem 12 og 17 år, der begår kriminalitet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip