Venstre: Ny svensk regering får det svært

Det er ærgerligt, at den blå blok i Sverige ikke formåede at fastholde regeringsmagten, og den nye regering får svært ved at føre sin politik igennem.

Sådan lyder meldingen fra Inger Støjberg, politisk ordfører for Venstre, efter at det står klart, at Socialdemokraterna har vundet søndagens svenske riksdagsvalg, og at Stefan Löfven bliver ny statsminister.

- Socialdemokraterna i Sverige gik til valg på at love guld og grønne skove, og nu må vi se, om de kan levere. Jeg kan godt have mine tvivl, for selvom man er socialdemokrat, så skal pengene passe i sidste ende, siger Inger Støjberg.

Stefan Löfven skubber Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna af pinden - han har været svensk statsminister siden 2006.

Reinfeldt har ført en meget offensiv økonomisk politik med udlicitering af offentlige opgaver og skattelettelser, men Inger Støjberg tror ikke, at det nødvendigvis er den linje, der koster ham regeringsmagten.

- Det kan være svært at sige, hvad der er årsag til resultatet, men Sverige har tradition for at have socialdemokratiske regeringer, og så er det også nogle gange sådan i politik, at man trænger til at se på en anden, siger Inger Støjberg.

Gruppeformand for Socialdemokraterne, Henrik Dam Kristensen, glæder sig ikke overraskende over det svenske søsterpartis valgsejr.

Om det faktum, at de svenske socialdemokrater ikke vil samarbejde med de indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, der fik en jordskredssejr hinsidan, siger Henrik Dam Kristensen:

- Det ville jeg have svært ved at se forekomme i Danmark, men det er jo et svensk valg. Jeg noterer mig, at de øvrige partier i Riksdagen er på linje i det spørgsmål, og det er jo et svensk anliggende, som jeg ikke skal blande mig i, siger han.

Såfremt de nuværende meningsmålinger i Danmark holder, vil Venstre efter et folketingsvalg skulle arbejde sammen med Stefan Löfven og socialdemokraterne i Sverige.

- Jeg er altid mest rolig, når det er en borgerlig, der sidder for bordenden. Derfor synes jeg selvfølgelig, at det er ærgerligt, at de ikke blev genvalgt, fordi de har ført en meget stabil og god økonomisk politik, der har ført Sverige ud af den økonomiske krise, siger Inger Støjberg.

- Det er altid nemmest at samarbejde med nogen, man er relativt enige med, men hvis vi vinder valget, vil vi samarbejde med den regering, der end måtte være i Sverige, siger Venstres politiske ordfører.

/ritzau/

 

Dagens Gossip