Venstre-politiker vil afskaffe 24-års-reglen

24-års-reglen har kun betydning for en meget lille en del af det samlede antal opholdstilladelser herhjemme. Derfor er den overflødig og bør afskaffes.

Det mener Venstres folketingsmedlem Eyvind Vesselbo.

I en kronik og i et interview i Politiken søndag redegør han for, hvordan reglen, der er blevet synonym med den stramme danske udlændingepolitik og skal forhindre tvangsægteskaber, i realiteten ikke har den store virkning.

Andelen af familiesammenføringer fra ikke-vestlige lande udgjorde i 2013 blot 5,3 procent af samtlige opholdstilladelser på udlændingeområdet, hedder det i kronikken.

- Skærer vi helt ind til benet og opgør antallet af familiesammenføringer til ægtefæller fra indvandrer- og flygtningelande (dvs. lande med muslimsk flertal i befolkningen), drejer det sig om lidt over 1000 ægtefællesammenføringer fra disse lande tilsammen, skriver han og fortsætter:

- Det svarer til under 2,0 procent af samtlige opholdstilladelser i 2013. Der blev i alt givet 64.562 opholdstilladelser i 2013.

På den baggrund kalder han 24-års-reglen for "ren symbolpolitik":

- Jeg mener ikke, at 24-års-reglen er nødvendig på nuværende tidspunkt. Der, hvor jeg tror, man kunne justere, var at ændre lidt på tilknytningskravet. Så behøver man faktisk ikke 24-års-reglen.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), har arbejdet med partiets lækkede udkast til en ny udlændingepolitik og køber ikke Vesselbos idé om helt at afskaffe 24-års-reglen. Men han pander den omvendt heller ikke kategorisk ned.

- Det ligger ikke ligefor (at afskaffe 24-års reglen, red.), men i det lækkede notat kan man se, at vi lægger op til at undtage nogen fra den. Man skal tænke sig grundigt om, inden man tager det skridt, fordi 24-års-reglen har haft en stor effekt, og den vil fortsat have det, siger Lauritzen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip