Venstre: Privathospitaler kan løse flaskehalsproblemer

admin

|

01/08/2014

Dagens topnyheder

Hvis det offentlige i højere grad samarbejder med det private, kan flere patienter få stillet en diagnose inden for de lovpligtige 30 dage.

Sådan lyder meldingen fra Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

Jyllands-Posten skriver fredag, at op mod hver tredje patient ikke får stillet en diagnose inden for 30 dage, som de ellers har ret til ifølge udredningsgarantien.

I Region Hovedstaden er forklaringen blandt andet, at der er flaskehalse i forhold til MR-skanninger og CT-skanninger.

- Der er områder, hvor det er oplagt at lave et øget offentligt-privat samarbejde i stedet for at parkere patienter på ventelister. Der er ledig kapacitet i det private, og det kan gøres til en billige pris, siger Sophie Løhde.

Flere af regionerne og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, peger derudover på, at mangel på speciallæger er et problem i forhold til at opfylde garantien.

Den forklaring køber Sophie Løhde imidlertid ikke.

- Vi har en udfordring i forhold til speciallæger, og den udfordring er ikke ny. Det er derfor, at man fra regeringens side har sagt, at de patienter, som får en henvisning i speciallæge-regi, slet ikke er en del af udredningsretten, siger hun.

- Derfor forekommer det omsonst, at den undskyldning bliver brugt. Det virker som om, at man ikke har styr på den lov, man har vedtaget, siger Sophie Løhde.

Fra 1. september træder udredningsgarantien også i kraft for patienter med psykiske lidelser. I første omgang skal patienterne her stilles en diagnose inden for to måneder.

- Jeg frygter, at vi kommer til at se de samme problemer. Jeg vil derfor opfordre til, at man skubber ideologien lidt til side og giver patienterne nogle øgede valgmuligheder. Det handler om noget så simpelt som at sætte patienterne i centrum i stedet for systemet, siger Sophie Løhde.

/ritzau/