Venstre: Regeringen omstiller til grønt for hurtigt

Venstre vil kompensere de danske landmænd, efter at regeringen fra 2016 til 2020 stiller grønne krav til dem, hvis de vil have del i 2,1 milliarder kroner fra EU's direkte landbrugsstøtte.

EU har åbnet for at flytte op mod 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til grøn omstilling. Regeringen har besluttet sig for en omlægning af landbrugsmidlerne på op til syv procent af støtten. Men det er for stor en omlægning, mener Venstre.

- Vi er med på en vis omlægning, men vi mener, at man burde skele mere til de lande, som vi normalt konkurrere med såsom Tyskland og Frankrig, hvor de ligger noget lavere, siger landbrugs- og fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

- Så kunne vi have fastholdt konkurrenceevnen for erhvervet, og så kunne man have gradueret op senere i takt med andre lande, foreslår han.

De 2,1 milliarder kroner skal ifølge regeringen bruges til indsatser, der fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne.

Danske landmænd modtog omkring syv milliarder kroner i støtte fra EU sidste år. Den støtte vil altså i 2020 være reduceret med syv procent, og så må landmændene kompenseres, mener oppositionspartiet.

- Kompensationen kunne være ret til mere gødning, afskaffelse af randzoner og bedre forhold for produktion af slagtesvin i Danmark. Det er vigtigt, at nogle af pengene kommer tilbage til landbruget, siger Erling Bonnesen.

Støttepartierne Enhedslisten og SF mener, at Danmark bør omlægge de maksimale 15 procent, så de rettes mod at sikre mere miljø, natur og anden grøn udvikling i landbruget. Samme holdning deler Danmarks Naturfredningsforening.

Modsat mener Landbrug & Fødevarer, at den mindre, direkte støtte til landmændene i Danmark vil forværre evnen til at konkurrere mod landmænd i det øvrige EU.

En række andre EU-lande har ifølge Politiken også lagt sig fast på en frivillig grøn omstilling i landbrugsstøtten. Således vil Frankrig flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England topper med 10,8 procent.

Til efteråret vil regeringen træffe politisk beslutning om, hvordan midlerne helt konkret skal fordeles imellem de forskellige indsatser i landdistriktsprogrammet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip