Venstre: Regeringen sjofler den økonomiske vækst

Det er på ingen måde overraskende, at regeringen torsdag har gennemført en kraftig nedjustering af sine forventningerne til den økonomiske vækst i Danmark i forbindelse med fremlæggelsen af Økonomisk Redegørelse.

Men det overraskende i "den dramatiske nedjustering" fra 1,4 procent til 0,7 procent af bruttonationalproduktet er ifølge Venstres medlem af Folketingets finansudvalg Jacob Jensen, at regeringen ikke tager hensyn til den nye økonomiske situation i sin finanslov.

For selvom økonomiminister Morten Østergaard (R) for længe siden har erkendt, at der ville komme en nedjustering af væksten, har regeringen taget udgangspunkt i en vækst næste år på 2,0 procent. Næste år forventer regeringen nu blot en vækst på 1,4 procent.

- Det kommer i den grad bag på mig, at regeringen ikke har ageret politisk på de faktiske forhold, som, man vidste, ville komme.

- Regeringen laver en finanslov med Enhedslisten og SF, der ikke genererer et eneste ekstra privat job, men trækker i stedet arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet, siger Jacob Jensen.

Regeringen gik med finansminister Bjarne Corydons (S) ord "helt til grænsen" med underskuddet på de offentlige finanser i sin finanslov.

Her regnede man med at ramme 3,0 procent af BNP, men trods nedjusteringen af vækstskønnet regner regeringen alligevel med, at underskuddet kun lander på 2,5 procent.

Men det skyldes ifølge Jacob Jensen et "kunstgreb" fra regeringens side, der fremrykker en pensionsbeskatning for at fylde hullet i statsfinanserne ud.

- Det giver et stort engangsbeløb, der gør, at man bliver reddet på målstregen. Men det er det samme som at tisse i buskerne for at holde varmen.

- Det er risikabelt og bekymrende, at man ikke sikrer de underliggende strømme. Det er eksporten, privatforbruget og beskæftigelsen, der skal trække økonomien frem, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip