Venstre: Regeringen svækker tilliden til dansk økonomi

Regeringen må ikke sætte udlandets tillid til dansk økonomi over styr. Det siger Venstres økonomiordfører Jacob Jensen.

- Nationalbanken advarer om, at regeringen går for langt med for stort offentligt overskud næste år. Efter tre års smalhans er Danmark lige sluppet ud af EU-Kommissionens henstilling om at sænke underskuddet, siger han.

Nationalbanken påpeger i sin kvartalsoversigt, at der ikke er plads til "negative overraskelser", når regeringen går til grænsen. Det ville "være ønskeligt, at der var en vis afstand til de tilladte grænser for budgetunderskud", lyder advarslen.

- Regeringen bliver nødt til at agere. Ellers styrer man imod en ny henstilling fra EU. Det kan være slemt nok. Hvad værre er, så underminerer det tilliden til dansk økonomi, der er opbygget gennem mange år, og vi lever højt på med en lav rente, siger Jacob Jensen.

- Den tillid må vi ikke sætte over styr ved at spille hasard.

Venstre vil sætte gang i væksten på finansloven. Her skal Boligjob-ordningen fortsætte med håndværkerfradrag, mens virksomhedernes skatter skal sænkes. Det vil Venstre hellere bruge penge på end støtte regeringens venner i fagbevægelsen med højere faglige fradrag, påpeger han.

Torsdag erkendte økonomiminister Morten Østergaard (R), at hans forgænger, Margrethe Vestager (R) for nylig gik for langt. Hun fandt det "nøgternt", når regeringen skønner væksten til 1,4 procent i år og 2 procent næste år. Nu nedjusterer Nationalbanken væksten fra 1,5 til 0,8 procent.

- Regeringen bør dreje i en mere vækstorienteret retning. Vi siger, at Boligjob-ordningen fortsætter, og der skal ske målrettet sænkning af skatter og afgifter, hvor virksomheder har problemer med omkostninger. Det vil vi i stedet for at give gaver til vennerne på venstrefløjen, siger Jakob Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip