Venstre roser erhvervsopråb men afviser ønske om senere pension

Skrevet af admin

22/04/2015

Mest læste i dag

Der bliver ikke noget af at hæve pensionsalderen mere, end det allerede er aftalt.

Det fastslår Venstres næstformand, Kristian Jensen, efter at Dansk Industri har slået til lyd for, at det kunne være en vej til at afhjælpe den mangel på arbejdskraft, organisationen oplever.

- Vi kommer ikke til at foreslå yderligere på det punkt, siger Kristian Jensen.

I 2006 aftalte den daværende VK-regering med Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti, at pensionsalderen fra 2030 skal stige til 68 år mod nuværende 67.

Og selvom DI nu slår alarm over mangel på arbejdskraft og derfor lægger op til for eksempel at forhøje pensionsalderen tidligere end 2030, så er Kristian Jensen helt klar i mælet: Det bliver der ikke noget af.

Ellers tager Venstre positivt imod DI's øvrige forslag til at skaffe mere arbejdskraft: Færre på overførselsindkomster og mere udenlandsk arbejdskraft.

- Vi er enige med dem i, at det er en vigtig debat, hvordan vi sikrer, at vi får flere i arbejde.

Venstre vil gerne lægge et loft over kontanthjælpen og til gengæld sænke skatten på arbejde, hvilket ifølge partiet vil få flere ind på arbejdsmarkedet.

Partiet er også indstillet på at gøre det lettere for udlændinge, der har fået job i Danmark, at komme hertil.

Som en fjerde mulighed lægger Dansk Industri op til, at danskere, der i dag er på arbejdsmarkedet, kan lægge flere timer på jobbet. Den løsning er ikke Venstres førsteprioritet, siger Kristian Jensen.

Venstre vil hellere fokusere på dem, der står uden for arbejdsmarkedet. Ifølge Kristian Jensen er det næsten 800.000 mennesker. Af dem mener han, det er realistisk at få 85.000 ind på arbejdsmarkedet.

- Hvis vi kan stræbe efter den ambition, vil det være et meget stort plus for dansk økonomi.

I den modsatte side i folketingssalen vækker Dansk Industris udspil ikke den samme begejstring. Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix, kalder det en "flabet påstand over for de 130.000 danskere, som lige nu er arbejdsløse", at der er mangel på hænder.

- Vi har ikke et generelt problem med mangel på arbejdskraft. Hvis arbejdsgiverne mangler arbejdskraft, så synes jeg, de skal ringe til det nærmeste jobcenter eller a-kasse, så er jeg sikker på, at de hurtigt kan få hjælp.

/ritzau/