Venstre: Salg af Nets kan ikke stoppes

Skrevet af admin

17/02/2014

Dagens topnyheder

Staten kan ikke stoppe salget af dankort-udbyderen Nets, når Nationalbanken kun ejer 10 procent af aktierne. Men der kan stilles krav om, at en ny ejer som leverandør til NemID og dankortet beskytter personfølsomme oplysninger lige så godt som nu.

Det siger Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen. Han er uenig med SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, som vil beholde statens aktieandel i Nets.

- Det mener jeg ikke, at vi kan eller skal. Nets er en privat virksomhed, hvor Nationalbanken ejer 10 procent. Derfor hverken kan eller skal vi bestemme, hvem Nets sælges til, siger Michael Aastrup Jensen.

- Men Nets er samtidig leverandør. Derfor er det lige meget, om det ene eller andet firma køber Nets. De vil stadig være leverandør til staten. Derfor kan og skal vi stille krav til vores leverandør om personsikkerhed og sikkerhed generelt, fastslår han.

Et politisk flertal bestående af SF, EL, V, K og DF kræver udenom SR-regeringen, at uafhængige eksperter kulegraver, hvad salg af Nets til kapitalfonde vil betyde.

Ifølge Berlingske er to amerikanske konsortier med i budkampen.

De amerikanske myndigheder kan ifølge avisen kræve, at en amerikansk kapitalfond som ejer udleverer data efter loven "The Patriot Act", som efterretningstjenesterne anvender til at overvåge data efter terrorangrebet 11. september 2001.

- Det er skræmmende oplysninger. Derfor er det vigtigt, at vi får en uafhængig undersøgelse af, hvad vi skal gøre for at sikre, at kun brugerne og danske myndigheder har adgang til de mange personfølsomme data, siger Michael Aastrup Jensen.

Han frygter ikke, at danskerne må betale mere for at bruge dankortet, når Nets kommer på udenlandske hænder.

- Vi skal ikke være nervøs for økonomien. Der tror jeg, at vi kan få en gevinst. Jeg er nervøs for personsikkerheden, siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre.

/ritzau/