Venstre savner svar på manglende olieindtægter

Regeringen har fredag sænket sit estimat for indtægterne til statskassen fra nordsøolien. Det har fået et gammelt skænderi mellem Venstre og regeringen om finansieringen af togfonden til at blusse op.

Togfonden, der blev vedtaget af regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, blev mødt af kritik fra blandt andet Venstre, der mente, at finansieringen var for usikker.

Den kritik blev fredag forstærket efter, at regeringen i sit konvergensprogram nedjusterede forventningerne til den primære indtægtskilde bag togfonden - nordsøolien.

- Man kan vist roligt sige, at regeringen nu har understreget, at der er et kæmpe hul i regeringens egen togfond, når vi bare i år og næste år kommer til at mangle 10,5 milliarder kroner på indtægter fra Nordsøen, siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

I konvergensprogrammet beskrives det, hvordan de manglende olieindtægter dækkes af en fremrykket pensionsbeskatning. Den løsning kalder Torsten Schack Pedersen for uansvarlig.

Venstre skatteordfører ønsker dog ikke selv at pege på en alternativ finansiering, hvis Venstre om nogle måneder står med magten.

- Jeg vil ikke foregribe tingenes gang, siger Torsten Schack Pedersen.

Venstres kritik afvises af Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn. Han mener, at regeringen har gjort, hvad den kunne for at sikre, at togfondens finansiering er på plads.

Han peger på, at det er OECD's energi-agentur, der har estimeret olieprisernes udvikling i beregningerne for togfondens finansiering.

- Vi har taget de forbehold, man kan tage. Vi har spurgt de fremmeste eksperter på området: Hvad skal vi regne med? Vi har fået et estimat. Vi har derudover lavet en stødpude på fem milliarder, siger han.

- Så har vi sagt, at hvis ikke det er nok, så er vi klar til at finde pengene et andet sted, siger Rasmus Prehn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip