Venstre står bag regeringen i Irak-hjælp

Venstre står bag regeringen, når det kommer til at tilbyde USA hjælp med den humanitære operation i Irak, som finder sted i disse dage. Det oplyser partiformand Lars Løkke Rasmussen.

- Konflikten i det nordlige Irak er eskaleret så voldsomt, at der er behov for, at verden samler sig for at hjælpe de hundredtusinder, der er drevet på flugt.

- Derfor har jeg givet statsministeren tilsagn om, at Venstre støtter et dansk bidrag, der kan afhjælpe en humanitær katastrofe, siger Lars Løkke Rasmussen i en kommentar.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt tegner der sig allerede nu et flertal i Folketinget.

Regeringen har tilbudt at bidrage til den humanitære operation i det nordlige Irak ved blandt andet at sende et transportfly, der kan flyve nødhjælp ind i de områder, som mange irakere er flygtet til, efter at den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har taget kontrollen med flere byer.

- Når en bevægelse som Islamisk Stat på den måde trænger frem og ønsker at ændre det nordlige Irak til et kalifat, så har vi en forpligtelse til at træde til med hjælp, siger Lars Løkke Rasmussen.

FN opgraderede onsdag situationen i området til at være et katastrofeniveau 3, hvilket er det højeste niveau, som FN opererer med. Dermed er den katastrofale situation på niveau med lande som Sydsudan, Syrien og Den Centralafrikanske Republik.

Udmeldingen om at øge den humanitære hjælp flugter med udenrigsminister Martin Lidegaards (R) tidligere udmeldinger om, at Danmark ikke vil sende våben og ammunition til den kurdiske hær, der har taget kampen op mod Islamisk Stat.

Frankrig, derimod, er begyndt at levere våben til kurderne.

Det er ikke givet, at der er bliver behov for det danske tilbud om hjælp. Ifølge Helle Thorning-Schmidt skal regeringen nu føre en række samtaler med USA, før det besluttes, om Danmarks hjælp kan bruges.

/ritzau/

 

Dagens Gossip