Venstre var 4080 stemmer fra tredje EU-mandat

Der var ikke langt til et acceptabelt europaparlamentsvalg for Venstre.

Havde yderligere 4080 vælgere sat deres kryds ved Venstre, ville partiet have fået tre mandater i Europaparlamentet i stedet for to.

Det viser en beregning, som valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for DR Nyheder.

- Det er virkelig en målfoto-afgørelse med det sidste mandat. Det er helt vildt tæt, og det er ret overraskende for mig, at det blev så tæt, siger Kasper Møller Hansen til DR Nyheder.

Vælgertilslutningen til Venstre faldt under valgkampen, og flere politiske analytikere og valgforskere har vurderet, at mediernes fokus på Venstre-formandens bilagssag fjernede fokus fra EP-valgkampen og kostede vælgere.

Venstre fik to mandater ved søndagens valg, og det er færre mandater end både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Formand Lars Løkke Rasmussen var da også bevidst om, resultatet ikke var optimalt.

- De skriverier, der har været om min person de sidste 10 dage af valgkampen, har skygget og taget opmærksomheden fra Venstres politik, og det er nok hovedforklaringen på, at vi står der, hvor vi står i aften, sagde han i en tale ved Venstres valgfest søndag aften.

Men Venstre kunne have fået det ekstra mandat, hvis der havde været mere solidaritet i den borgerlige lejr.

For Liberal Alliances stemmer gik nemlig tabt, da partiet valgte ikke at indgå i valgforbund med Venstre og De Konservative.

Liberal Alliance fik 2,9 procent af vælgerne og var derfor et stykke fra at sikre sig et mandat til Europaparlamentet på egen hånd. Det kræver 7,14 procent af stemmerne.

- Havde Liberal Alliance været i valgforbund med Venstre og Konservative, ville deres stemmer have været rigeligt til at sikre Venstres tredje mandat, siger Kasper Møller Hansen.

Liberal Alliance valgte at stå alene, fordi partiet gerne ville fremstå mere "rent" ved europaparlamentsvalget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip