Venstre vil belønne kommuner for god integration

Skrevet af admin

02/04/2015

Dagens topnyheder

Venstres integrationsordfører Martin Geertsen vil fremme integration med gulerod og pisk, så de kommuner, der får flere udlændinge i arbejde skal belønnes med op mod en milliard kroner, mens de dårlige kommuner skal straffes.

Pengene skal tages fra 16 forskellige statslige puljer.

Men hos Venstre-borgmestrene i Frederikssund Kommune og Langeland Kommune er der ikke megen begejstring at spore over udspillet.

Idéen med en økonomisk incitament for at få flere udlændinge i arbejde er god. Problemet er bare, at i mange kommuner mangler jobbene.

Det mener Frederikssund Kommunes borgmester, John Schmidt Andersen (V).

- I vores kommune mangler jobbene, så selv om man får en økonomisk gulerod op foran næsen for at gøre en større og bedre indsats, så hjælper det ikke, siger han og fortsætter:

- Jeg vil nødig havne i den situation, hvor man bliver straffet, selv om man gør en stor indsats, der ikke vil lykkes, fordi der mangler arbejdspladser.

Også Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V) er bekymret over udspillet.

- Vi bor i et område, hvor virksomhederne forsvinder i stedet for at komme hertil, og derfor vil en sådan ordning, hvor man bliver belønnet på den måde, kun være med til at skævvride Danmark, siger han til Berlingske.

SF er anderledes positiv over for udspillet, men i stedet for at straffe de dårligste kommuner, så vil partiet hellere sende et rejsehold end regninger.

- Jeg vil give Venstre ret så langt, at der virkelig er stor forskel på, hvordan kommunerne løfter opgaven med integration, siger integrationsordfører Karina Lorentzen.

Men i stedet for økonomiske pisk skal kommunerne have hjælp, siger hun.

- SF vil hellere satse på et rejsehold, som hjælper de kommuner, som bør gøre det bedre. Det skal hjælpe med at få overblik over indsatsen og råd til, hvordan den kan forbedres. Den håndsrækning vil vi hellere give kommunerne end at svinge pisken, siger hun.

Den liberale tænketank Cepos mener, at hvis integrationen for alvor skal lykkes, skal der mere til end gulerod og pisk til kommunerne. I stedet skal der tages redskaber som indslusningsløn i brug, hvor indvandrere arbejder for en løn på 70 kroner i timen.

Enhedslisten derimod finder Venstres udspil dybt asocialt.

- Hele den pisk og gulerodstankegang er forfejlet. Det er helt urimeligt at belønne og straffe kommunerne for forhold, de ikke har indflydelse på, siger kommunalordfører Finn Sørensen.

Kommuneforeningen KL ønsker ikke at kommentere enkelt partiers udspil så tæt på et valg, oplyses det.

/ritzau/