Venstre vil have en hurtig afstemning om retsforbeholdet

Skrevet af admin

18/11/2014

Mest læste i dag

Det haster meget at fjerne retsforbeholdet, så Danmark ikke ryger ud af EU's politisamarbejde, Europol. Derfor må danskerne hellere stemme om forbeholdet inden jul end vente med at stemme til efter folketingsvalget, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønsker.

Det siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), som tirsdag forhandler en EU-aftale med Thorning og andre partiledere fra de "EU-positive" partier.

- Vi skal have moderniseret dét forbehold. Jeg er uenig med statsministeren i, at det er noget, vi skal gå og putte med frem til 2016. Hvis regeringen alligevel har tænkt sig at blive siddende valgperioden ud, så kunne vi lige så godt få den afstemning, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi kunne få den inden jul eller straks i foråret.

Dansk politi skal deltage i Europol. Ellers skades kampen mod trafficking af kvinder, netværk af pædofile, rumænske tyve, som tapper dankort og anden grænseoverskridende kriminalitet, mener Venstres formand.

Venstre kræver vetoret for de partier, som er med i EU-aftalen.

- På de helt centrale dele, der handler om dansk flygtninge- og asylpolitik, kan vi ikke have, at et "tilfældigt flertal" engang ud i fremtiden kan melde Danmark ind. Det skal være sådan, at partier hen over midten gør det sammen - altså med en gensidig vetoret. siger Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, skoser statsministeren for at holde partiet udenfor. Løkke vil ikke kommentere, om DF bør deltage som Danmarks største parti ved EU-parlamentsvalget.

- Det er statsministeren, der inviterer. Så det må du spørge statsministeren om, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/