Venstre vil have flere på privathospital

Hvis Venstre kommer til bords i de kommende finanslovforhandlinger, vil partiet arbejde for at styrke privathospitalernes rolle i det danske sundhedsvæsen.

Ifølge Berlingske vil blå bloks største parti foreslå, at danske patienter, som bliver henvist til ambulant sygehusbehandling af deres læge, skal kunne tage direkte på privathospital og få udført blandt andet knæundersøgelser, behandling af åreknuder eller operation for grå stær.

Partiet begrunder forslaget med, at et nyt EU-direktiv siden nytår har givet danskere ret til at blive behandlet på offentlige og private hospitaler på tværs af EU og få udgifterne refunderet af statskassen.

- Det er helt omsonst, at danske patienter i dag har bedre rettigheder, hvis de tager til Sverige eller Tyskland, end hvis de lader sig behandle i Danmark. Det vil skabe et A- og et B-hold, for det vil være de ressourcestærke, der har økonomi til at lægge ud for behandlingen, siger sundhedsordfører Sophie Løhde til Berlingske.

Danske Patienter er begejstret for idéen, men påpeger over fro avisen, at den kræver massive investeringer for, at den ikke skal svække den resterende del af sundhedsvæsnet.

Sophie Løhde ønsker ikke at sætte beløb på forslagets økonomiske omfang, men forsikrer, at der er afsat "en stor sum penge".

Ikke desto mindre er Socialdemokraterne særdeles skeptiske, og sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen kalder det "et rent ideologisk korstog for privathospitalerne".

Konservatives sundhedsordfører Mai Mercado kalder det derimod "fremragende".

Venstres forslag indeholder desuden en genindførsel af "det udvidede frie sygehusvalg", som var gældende i VK-regeringens tid, og gav ret til behandling inden for 30 dage.

Partiet vil også give patienter ret til at blive udret på et privathospital, hvis det ikke kan ske på et offentligt sygehus inden for 30 dage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip