Venstre vil have flere test i folkeskolen

Eleverne i folkeskolen skal oftere testes i dansk og matematik.

Det mener Venstre, som vil bringe ønsket i spil i de kommende forhandlinger om næste års finanslov.

- Erfaringerne fra de nationale test viser, at de har skabt en forbedring af de faglige resultater, ligesom de har udviklet evalueringskulturen i folkeskolen, siger partiets folkeskoleordfører, Karen Ellemann, til Ritzau.

Konkret foreslår Venstre, at der skrues op for testniveauet, så eleverne fremover skal have afprøvet deres danskkundskaber hvert år fra anden til ottende klasse, mens der skal testes i matematik i tredje, femte og syvende klasse.

I dag testes eleverne i dansk i anden, fjerde, sjette og ottende klasse, mens der ligger matematiktest i tredje og sjette klasse.

- De nationale test er allerede en del af skolens hverdag. Det er et velkendt værktøj, der efter en vanskelig start er blevet modtaget vel, og som giver en præcis indsigt i det faglige niveau, siger Karen Ellemann.

Hun mener ikke, at det vil forstyrre arbejdet med at implementere den nye skolereform, hvis man samtidig skruer op for antallet af test.

- Det er ikke en voldsom nyskabelse, som bliver en stor byrde for skolerne, påpeger ordføreren.

Faktisk mener Venstre, at man kan øge antallet af nationale test inden for den nuværende økonomiske ramme.

- Det er en opgave, som der er god mulighed for at konkurrenceudsætte, men det er ikke sket. Samtidig er testværktøjet udviklet, så der er ikke en eksorbitant ekstraudgift.

- Datahåndteringen koster penge, men det kan godt lade sig gøre inden for det eksisterende budget, mener Karen Ellemann.

Hun ønsker samtidig, at resultaterne skal være offentligt tilgængelige.

- Det skal ikke være et "blame game", men det skal give skolens brugere indsigt i, hvor godt den enkelte skole formår at flytte eleverne fagligt, argumenterer Karen Ellemann.

Venstre præsenterer sit samlede finanslovforslag mandag.

/ritzau/