Venstre vil have skrappe sanktioner mod Rusland

Venstres udenrigsordfører og medlem af det Udenrigspolitiske Nævn Søren Pind vil have, at der statueres et eksempel overfor Rusland i forbindelse med landets tilstedeværelse på den ukrainske halvø Krim.

Ifølge Søren Pind skal det stå klar for Rusland, at Krim ikke længere skal være russisk, men skal tilbage til Ukraine:

- Hvis det ikke kan opnås, så skal der statueres et eksempel. Der skal skrappe sanktioner til, så det her ikke gentager sig andre steder, siger ordføreren på vej ind til mødet tirsdag formiddag.

Han mener, at der er behov for, at Rusland generelt forstår, at landets fremfærd i Georgien, Syrien og Ukraine er "fuldstændig uacceptabel".

Dansk Folkeparti har foreslået, at Danmark sender en fregat for at give Rusland en advarsel, og for at de baltiske lande og Polen skal vide, at Danmark støtter dem.

Men der er ikke opbakning til den plan fra Venstre.

- Jeg synes ikke, Danmark alene skal foretage sig noget i den retning. Det skal være en Nato-beslutning, siger Søren Pind.

- Men kommer der et ønske fra Nato, skal vi selvfølgelig imødekomme det, siger han.

Udenrigspolitisk Nævn blev hasteindkaldt mandag af udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Nævnet skal diskutere den tilspidsede situation i Ukraine.

På mødet vil Venstre igen fremføre partiets ønske om økonomiske sanktioner over for Rusland, selvom hverken regeringen eller Dansk Folkeparti ønsker at gå den vej.

- Vi har de sidste fem år set, hvad passivitet over for Rusland medfører, og det er fuldstændigt uholdbart. Der har været folkemord i Syrien og angreb på andre landes territorier. Det er den fremtid, vi kan imødese, hvis vi ikke reagerer, siger Søren Pind.

Han mener, at Ruslands medlemskab af G8 bør sættes på hold, de ansvarlige beslutningstageres økonomiske midler i vesten skal indefryses, og de skal nægtes visum.

Venstre er også åbne for eventuelt at indlede en boykot af russisk gas og energileverancer og i stedet bede eksempelvis Saudi-Arabien om at skrue op for oliehanerne, siger Søren Pind.

/ritzau/

 

Dagens Gossip