Venstre vil tvinge gravide alkoholikere i behandling

Det skal være muligt at tvinge gravide stof- og alkoholmisbrugere i behandling, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

- Erfaringerne fra især Norge viser, at tvangstilbageholdelse af gravide misbrugere kan være et vigtigt supplerende redskab til at beskytte fosteret under graviditeten.

- Derfor mener jeg også, at vi skal bruge de gode erfaringer fra Norge på det her område og indføre en dansk model for tvangstilbageholdelse af gravide stof- og alkoholmisbrugere, siger hun i en skriftlig kommentar.

Ifølge Berlingske bliver der årligt født omkring 100 børn med alvorlige hjerneskader, fordi mødrene har drukket under graviditeten.

Til foråret skal en politisk arbejdsgruppe komme med anbefalinger til, hvordan myndighederne kan styrke indsatsen og begrænse antallet af alkoholskadede børn.

Blandt andet Lisbeth Zornig Andersen, direktør i Huset Zornig, opfordrer i avisen de danske myndigheder til at følge eksemplet fra Norge.

Løhde mener, det er vigtigt at pointere, at man ikke skal straffe, men hjælpe de gravide.

- Vi svigter i dag børnene, men vi svigter også kvinderne, fordi vi i dag tager alt for lidt hensyn til barnet, siger Venstres sundhedsordfører.

Man kan ifølge Løhde nå langt med frivillighed, men man må erkende, at der er en lille restgruppe, som ikke kan nås med de eksisterende tilbud.

- Desværre har regeringen spildt de sidste tre år. Allerede i 2011 fik vi gennemført en kortlægning af forskning om tvang i misbrugsbehandling, som blandt andet særligt gik i dybden med erfaringerne fra Norge, siger hun.

Ifølge Socialministeriet er den politiske arbejdsgruppe ved at kigge på de øgede tvangsbeføjelser, der findes i norsk lovgivning i forhold til det danske regelsæt på området.

/ritzau/

 

Dagens Gossip