Venstres vælgere vender EU ryggen

Venstres vælgere er langt mere kritiske over for EU, end partiet selv er, viser en ny undersøgelse.

Knap hver tredje V-vælger angav i en ny undersøgelse, at de ville sætte kryds ved DF ved valget til EU-Parlamentet, skriver Ugebrevet A4.

Nye tal viser, at det primært var Venstre-vælgere, der i foråret flyttede deres kryds til Dansk Folkeparti og gav DF en knusende sejr ved valget til EU-Parlamentet.

Tallene stammer fra EUvox2014. Det er en europæisk undersøgelse af valget, og i Danmark blev undersøgelsen gennemført af valgforskerne Kasper Møller Hansen og Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet. De modtog over 150.000 danske besvarelser.

Ugebrevet A4 har fået adgang til nogle af resultaterne fra undersøgelsen, og de viser, at 31 procent – altså næsten en tredjedel – af dem, der stemte på Venstre ved Folketingsvalget i 2011, svarede, at de ville stemme på Dansk Folkeparti ved EU-valget.

Til sammenligning mistede Socialdemokraterne 16 procent og Konservative 15 procent til Dansk Folkeparti i forhold til Folketingsvalget i 2011.

- Der er en stigende borgerlig skepsis over for EU, hvilket vi især ser hos Venstres vælgere.

- Og når der så er valg til EU-Parlamentet, følger Venstres vælgerne ikke nødvendigvis det parti, de generelt er enige med, for en del Venstre-vælgere ligger tættere på Dansk Folkeparti i EU-spørgsmål, siger Derek Beach, der er lektor ved Aarhus Universitet og forsker i blandt andet EU og valg til Ugebrevet A4.

Venstre holder landsmøde i weekenden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip