Verden får traktat mod smugling af organer

En række lande er parat til at underskrive, hvad der kaldes verdens første internationale traktat mod smugling og salg af menneskelige organer.

Aftalen vil gøre det ulovligt at tage mod organer fra andre mennesker - levende eller døde - uden deres fulde og frie samtykke, hedder det i udkastet til traktaten, som er udarbejdet af medlemmer af Europas øverste menneskerettighedsorgan, Europarådet.

Traktaten vil også gøre det ulovligt at tjene penge på transplantationer.

- Traktaten udfylder huller i lovgivningen og sikrer mere beskyttelse til ofrene, siger rådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der hvert år udføres over 10.000 transplantationer på det sorte marked - et problem, som ofte indebærer international kriminalitet og desperate ofre.

14 nationer - deriblandt Storbritannien, Spanien, Italien og Tyrkiet - ventes at underskrive traktaten onsdag ved en international konference i Santiago de Compostela i Spanien.

Mindst fem lande skal ratificere traktaten, inden den træder i kraft. Traktaten er åben for alle lande.

Traktaten har bestemmelser om erstatninger til ofre, men den har også fokus på en forebyggende indsats, der skal skabe transparens lige adgang til transplantationer.

Regeringer vil få tilladelse til selv at afgøre, om organdonorer skal kunne retsforfølges også, hvis de meddelagtige i smugling af organer.

De øvrige lande, som ventes at underskrive traktaten onsdag er: Albanien, Østrig, Belgien, Tjekkiet, Grækenland, Luxembourg, Norge, Moldavien, Polen og Portugal.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip