VERDEN I DAG

EU-sanktioner mod gidseltager fra Slavjansk

BRUXELLES: Den selvudråbte borgmester i den østukrainske by Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, der i april var med til at tage blandt andre en dansk OSCE-observatør som gidsel, rammes af EU-sanktioner. Ponomarjov blev gidseltagernes offentlige ansigt, da han allerede tidligt under den otte dage lange tilfangetagelse stod frem og beskyldte de otte OSCE-observatører for at være spioner. Han kaldte dem også krigsfanger. Ponomarjov er blot en af 13 personer, der mandag er føjet til EU's sanktionsliste i forbindelse med Ukraine-krisen.

/ritzau/

Nigeria: Ingen byttehandel med pigegidsler

ABUJA: Nigeria afviste mandag at udveksle fanger fra terrororganisationen Boko Haram med flere end 200 skolepiger, som gruppen har bortført. Indenrigsminister Abba Moro sagde, at Nigeria "selvfølgelig" vil afvise at frigive militante fanger i bytte for skolepigerne, som blev bortført i april. Boko Haram har tidligere offentliggjort en video, der tilsyneladende viser nogle af de mange bortførte skolepiger. På den 27 minutter lange video fortæller Boko Harams leder, at pigerne er konverteret til islam, og at de ikke vil blive frigivet, før en række medlemmer af Boko Haram løslades fra fængsel.

/ritzau/AFP

OSCE: Putin støtter køreplan for Ukraine

WIEN: Rusland bakker op omkring en køreplan, der har til hensigt at nedtrappe krisen i Ukraine, fortæller Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE. - I et opkald fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere i dag fik OSCE-formand Burkhalter at vide, at Rusland støtter køreplanen og OSCE's involvering i Ukraine, oplyser organisationen i en erklæring. Dermed er der nu kommet positive svar fra Rusland, Ukraine, EU og USA om køreplanen, der blev udarbejdet i sidste uge. Planen fokuserer på at stoppe volden, skabe en dialog på landsplan og støtter den ukrainske regering i at kunne afholde et frit præsidentvalg i hele landet 25. maj, oplyser OSCE.

/ritzau/AFP

Modi vinder flertal i Indien

NEW DELHI: Narendra Modi, oppositionsleder og formand for partiet Bharatiya Janata, ser ud til at vinde flertal i parlamentet i Indien. Det viste en foreløbig valgstedsmåling mandag, da valglokalerne lukkede for sidste gang i det langstrakte indiske parlamentsvalg. 814 millioner har haft mulighed for at stemme i det, der betegnes som verdens største valg. I alt menes omkring 551 millioner stemmer at være afgivet i valget, der har varet i omkring fire uger. Valg i Indien er kendt for at være svære at forudsige på grund af landets indviklede valgsystem. Det ventes, at valgets resultat er klar på fredag.

/ritzau/Reuters

USA leder efter bortførte skolepiger fra luften

WASHINGTON: USA sender bemandede fly på vingerne over Nigeria i håbet om at finde de over 200 skolepiger, som terrorgruppen Boko Haram har bortført. En højtstående amerikansk embedsmand siger, at myndighederne i Nigeria har givet tilladelse til, at amerikanerne flyver over det afrikanske land. Og USA har også delt satellitbilleder med Nigeria, lyder det. I alt 276 piger blev i midten af april bortført fra en pigeskole i delstaten Borno i det nordøstlige Nigeria. Det lykkedes en del at flygte under bortførelsen, men Boko Haram slap væk med 223 piger.

/ritzau/AFP

NSA-chef lover mere åbenhed efter Snowden-skandale

WASHINGTON: Den nye chef for amerikanske National Security Agency (NSA), Mike Rogers, vil fremover skabe mere gennemsigtighed i den udskældte efterretningstjeneste. I sit første interview siden han overtog styringen i NSA i april, lover Rogers, at han vil være mere oprigtig omkring efterretningstjenestens arbejde over for offentligheden. Det seneste år er NSA blevet udsat for voldsom kritik efter de mange afsløringer fra den tidligere amerikanske NSA-medarbejder og nu verdenskendte whistleblower Edward Snowden.

/ritzau/Reuters

Mindst 14 er omkommet ved forlis i Middelhavet

ROM: Italienske flåde- og redningsfartøjer bjærgede mandag 14 lig, efter at en båd med indvandrere sank mellem Libyen og Sicilien, oplyser italienske medier, som tilføjer, at Italiens kystvagt har reddet omkring 200. Ulykken skete, dagen efter at en anden båd sank ud for den libyske kyst, og 40 mennesker druknede. Mindst 51 blev reddet efter søndagens forlis. Italien har i årtier kæmpet med en strøm af flygtninge, der kommer til landet i overfyldte, synkefærdige fartøjer og blandt andet sejler til den lille ø Lampedusa - midtvejs mellem Tunesien og Sicilien.

/ritzau/Reuters

Peres mødt af protester i Oslo

OSLO: Israels præsident, den 90-årige Shimon Peres, indledte mandag et to dage langt officielt besøg i Norge. Det er første gang nogensinde, at et israelsk statsoverhoved er på officielt besøg i Norge, men ikke alle hæftede sig ved det historiske i besøget, da Peres mandag var til arrangementer i Oslo. Norske medier rapporterede om demonstrationer såvel på slotspladsen som foran Stortinget, hvor en række organisationer og aktivister kritiserede besøget, som de ser som en norsk blåstempling af Israels besættelsespolitik.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip