Verden øger våbenstøtten til Irak

Mens USA's præsident, Barack Obama, har givet ordre til luftangreb mod den voldelige gruppe Islamisk Stat (IS) i Irak, så giver omverdenen flere og flere våben til Irak for at støtte kampen mod den ekstremistiske gruppe.

Frankrigs præsident, François Hollande, har lovet øget støtte til de styrker, der kæmper mod IS. Beskeden fra Paris er kommet i forbindelse med en telefonsamtale mellem den franske leder og præsidenten for det kurdiske selvstyre i det nordlige Irak, Massoud Barzani.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger, at "alle lande i regionen samt Iran må gå sammen med Vesten i krigen mod Islamisk Stat.

Også Storbritanniens premierminister, David Cameron, siger, at briterne er parat til at yde våbenstøtte til de kurdiske sikkerhedsstyrker, ligesom Italien vil støtte kampen mod IS med våben.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger, at Berlin er ved at undersøge, hvilke typer af våben, der kan sendes til de kurdiske sikkerhedsstyrker.

Steinmeiers udtalelse er et signal om en ny kurs fra tysk side, da Berlin tidligere har afvist at sende våben.

- Storbritannien, Italien og Frankrig har besluttet at sende sådant materiel, og vi er nu parate til at gøre det samme, siger Steinmeier.

Samtidig kommer der forsonende meldinger fra Bagdad, hvor kurdiske ministre siger, at de er parate til at gå med i en irakisk samlingsregering.

De kurdiske ministre afbrød regeringssamarbejdet under den afgående premierminister Nuri al-Malikis, da denne angiveligt kun varetog shiamuslimers interesser og ikke gjorde forsøg på at inkludere kurderne og sunnimuslimerne, hvilket har været en medvirkende årsag til den voldsomt polariserede situation i landet.

/ritzau/AFP