Verdens dyreste frimærke solgt for 52 millioner

18/06/2014 04:28

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det er kun 3,2 centimeter langt og 2,5 centimeter bredt.

Ikke desto mindre er det tirsdag aften i New York blevet solgt for 9,5 millioner dollar, som svarer til mere end 52 millioner kroner.

Der er tale om et ekstremt sjældent frimærke fra 1856, som er blevet solgt på auktion hos Sotheby's, og prisen gør det til det dyreste frimærke nogensinde. Samtidig er det også den dyreste vare i verdenshistorien i forhold til vægt og størrelse, oplyser auktionshuset.

Buddene startede ved 4,5 millioner dollar, og det tog kun to minutter at sælge frimærket til en anonym køber, som bød via telefon. På forhånd havde Sotheby's dog vurderet frimærket til at være mellem 10 og 20 millioner dollar værd.

Frimærket er et "1-cent magenta" fra Britisk Guyana i det nordøstlige Sydamerika. Ifølge Sotheby's er frimærket det eneste eksisterende eksemplar af sin slags, og det er fjerde gang, det sætter prisrekord på auktion.

Britisk Guyana var afhængig af frimærker fra England, men da en sending blev forsinket i 1856, blev der iværksat en nødplan, så landet ikke løb tør for porto.

En lokal avis printede en række mærker i farven magenta med en værdi af henholdsvis en og fire cent. Der blev også lavet et blåt af slagsen.

I 1873 fandt en 12-årig skotsk dreng, der boede med sin familie i Britisk Guyana, det frimærke, som tirsdag blev solgt til rekordpris. Han tilføjede det til sin frimærkesamling, men solgte det videre for småpenge til en anden samler.

Senere blev frimærket købt af en verdenskendt filatelist, Philippe la Renotiere von Ferrary, og blev efterfølgende doneret til et museum i Berlin.

Efter Første Verdenskrig kom frimærket på franske hænder og røg i 1922 på auktion, hvor Arthur Hund, bosat i New York, betalte 35.000 dollar for det.

I 1970 blev det solgt for 280.000 dollar, og 10 år senere røg det for 935.000 dollar til rigmanden John Eleuthère du Pont. Han blev senere dømt for drabet på den amerikanske OL-bryder Dave Schultz i en sag, der chokerede USA.

Du Pont døde i fængslet i 2010. Det verdenskendte frimærke blev solgt af hans dødsbo.

/ritzau/AFP