Verdens ledere i kø for at fordømme Krim-folkeafstemning

Skrevet af admin

06/03/2014

Dagens topnyheder

Flere af verdens ledere fordømmer torsdag en beslutning af lokalparlamentet på den ukrainske halvø Krim om at tilslutte sig Rusland.

Desuden kommer der en folkeafstemning om at tilslutte sig Rusland, som USA's præsident, Barack Obama, kalder et brud på folkeretten og en krænkelse af Ukraines forfatning.

- Folkeafstemningen om Krims fremtid vil krænke den ukrainske forfatning og være et brud på folkeretten.

- Enhver diskussion om fremtiden for Ukraine skal omfatte den legitime regering i Ukraine, sagde Obama torsdag.

Det sker, efter at USA har forbudt udstedelse af visum til visse russiske embedsmænd og truer med øgede økonomiske sanktioner for at straffe Ruslands kurs.

Rusland bekræfter, at det har modtaget anmodningen fra Krim, og at en lov er på vej gennem det russiske parlament for at gøre det lettere at indlemme "fremmede stater".

Torsdag aften afsluttede EU's 28 stats- og regeringschefer et ekstraordinært topmøde i Bruxelles, hvor flere ledere advarede mod udviklingen på Krim.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kalder folkeafstemningen "ulovlig," mens Canada har fordømt udviklingen i Ukraine og nægter at anerkende folkeafstemningen.

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, siger, at beslutningen om at tilslutte sig Rusland er en "forbrydelse," der er inspireret af Rusland.

Derfor har Ukraines parlament indledt en procedure med henblik på at opløse lokalparlamentet på Krim.

- Rada (parlamentet i Kijev red.) begynder proceduren for en opløsning, sagde Turtjynov blot få timer efter, at forslaget blev enstemmigt vedtaget på den autonome halvø.

En udtalelse fra EU's 28 stats- og regeringschefer kræver, at Rusland indleder forhandlinger med Ukraine inden for de næste dage, hvilket skal "producere resultater inden for en begrænset tidsramme".

Selv om EU-præsident Herman Van Rompuy ifølge Ritzaus oplysninger havde lagt op til et topmøde, der skulle slutte med en erklæring alene i hans navn, er det endt med, at der kom en fælles erklæring fra samtlige 28 stats- og regeringschefer.

Måske som følge af dagens eskalering på Krim.

EU's ledere er enige om, at stoppe forhandlinger om visumliberalisering og en større økonomisk aftale med Rusland.

/ritzau/