Verdensforbund har kendt til russisk doping i seks år

Det Internationale Atletikforbund, IAAF, har i mange år været vidende om doping blandt russiske atleter.

Nyhedsbureauet AP har skaffet sig adgang til et brev fra 2009, hvor den daværende generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, beretter om alt for høje blodværdier.

Brevet er stilet til Ruslands tidligere atletikpræsident Valentin Balakhnichev, der i sidste uge blev udelukket på livstid, efter at russisk atletik er blevet afsløret i omfattende og systematisk doping.

I brevet omtaler Pierre Weiss blodværdier, der blev målt ved VM i Berlin i 2009.

- Uheldigvis har jeg ikke gode nyheder omkring blodværdierne af de russiske atleter i Berlin. Endnu en gang er de ekstremt høje, og igen mere end alle andre lande, der deltog, skriver Weiss i brevet til Balakhnichev.

Den tidligere generalsekretær i IAAF fortæller også, at den var gal ved VM i halvmaraton i Birmingham samme år.

Pierre Weiss beskriver blodværdierne i målingerne fra Birmingham som nogle de højeste, der er registreret, efter at man begyndte at måle atleterne.

- Ikke alene snyder disse atleter deres konkurrenter, men de bringer også deres helbred og liv i alvorlig fare, skriver Weiss i brevet.

Det franske nyhedsbureau, AFP, har onsdag forholdt Pierre Weiss brevet fra 2009, men den tidligere generalsekretær i IAAF afviser, at han var klar over, hvad der foregik i Rusland.

- Det er sandt, at der er et tilbagevendende dopingproblem i Rusland.

- Forskellen mellem den nuværende situation, og dengang jeg var der (i IAAF, red.), er, at man slet ikke forestillede sig, at Det Russiske Atletikforbund var medskyldig eller tog initiativet, siger Pierre Weiss.

Rusland er i øjeblikket suspenderet af Det Internationale Atletikforbund, IAAF, efter at en rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, sidste år afslørede omfattende og systematisk dopingsnyd.

Wada fremlægger på torsdag en ny rapport, der ventes at skabe endnu en "storm".

/ritzau/

 

Dagens Gossip