Verdensledere forpligter sig til at udrydde fattigdom

- De globale mål er godkendt, skriver den danske formand for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft fredag aften på det sociale medie Twitter.

Dermed står det klart, at alverdens stats- og regeringsledere på et særtopmøde i New York har givet verden en række nye, ambitiøse målsætninger, der blandt andet sigter mod at udrydde ekstrem fattigdom inden 2030 og sikre rent drikkevand, uddannelse og sundhed til alle.

De 17 mål, der skal sikre verden en bæredygtig udvikling de næste 15 år, afløser de såkaldte årtusindmål, der løb til 2015. De beskrives af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, som en slags "dosmerseddel for folk og planeten".

Som noget nyt bliver målene universelle, hvilket vil sige, at både fattige og rige nationer skal leve op til dem.

FN's 193 medlemslande blev formelt enige om målene efter en tale til FN af katolikkernes pave Frans, der kaldte vedtagelsen for "et vigtigt tegn på håb".

- Højtidelige løfter er imidlertid ikke nok, selvom de er et nødvendigt skridt i retning af løsninger, sagde paven, mens Vatikanets flag for første gang vajede uden for FN-bygningen.

Kritikere indvender, at målene mangler en præcis definition og peger på en fortid med store løfter i FN - uden at man nødvendigvis følger op på dem.

- Den virkelige test af forpligtelsen af dagsordenen i 2030 bliver implementeringen, sagde Ban Ki-moon til forsamlingen.

- Vi har brug for handling fra alle, over alt, understregede han over for statsledere som den kinesiske præsident, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, der begge er rejst til New York for at deltage i topmødet.

Ved topmødet var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviteret til at tale som en af de første, fordi Danmark i år har formandskabet for FN's Generalforsamling.

Han startede med at rose, at så mange topledere deltager i mødet, som formelt varer til søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip