Vestager: Det haster med Cypern-løsning

Skrevet af admin

20/03/2013
Det siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).»Det haster med at finde en løsning på Cypern. Det er selvfølgelig det cypriotiske parlament, der 100 procent selv afgør, hvad de vil, men det er svært at komme uden om, at en løsning skal omfatte Cyperns finansielle sektor,« siger økonomi- og indenrigsministeren i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.Ifølge Berlingske stemte ikke en eneste af landets 56 parlamentarikere for hjælpepakken, mens 36 stemte imod til stor jubel fra demonstranter uden for parlamentsbygningen.Cyperns økonomiske fremtid er dermed helt usikker. Staten har angiveligt penge til at betale regninger frem til maj, og præsident Nikos Anastasiades har sagt til svensk TV, at regeringen i tilfælde af et nej til hjælpepakken »har sine egne planer«.Den politiske aftale med EU om hjælpepakken indeholder således krav, der omfatter en undersøgelse af de tiltag, der skal bekæmpe hvidvaskning af penge gennem de cypriotiske banker, lige som der også skal indføres en tvungen afgift på bankindeståender.Regeringsledere i flere af de andre eurolande er tilsyneladende bekymrede for, om russiske rigmænd hvidvasker deres penge med hjælp fra Cyperns banker.Det har ifølge Berlingske udløst en rasende debat i Cypern, hvor især den tyske regering er blevet beskyldt for at være i gang med at lukke Cyperns banksektor i jagten på de russiske rigmænd.Præsidenten for Cyperns handelskammer, Philokypros Andreou, sammenlignede det i avisen Die Welt med 1974, hvor »tyrkerne marcherede ind« på Cypern.

Mest læste i dag

Det siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

»Det haster med at finde en løsning på Cypern. Det er selvfølgelig det cypriotiske parlament, der 100 procent selv afgør, hvad de vil, men det er svært at komme uden om, at en løsning skal omfatte Cyperns finansielle sektor,« siger økonomi- og indenrigsministeren i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Berlingske stemte ikke en eneste af landets 56 parlamentarikere for hjælpepakken, mens 36 stemte imod til stor jubel fra demonstranter uden for parlamentsbygningen.

Cyperns økonomiske fremtid er dermed helt usikker. Staten har angiveligt penge til at betale regninger frem til maj, og præsident Nikos Anastasiades har sagt til svensk TV, at regeringen i tilfælde af et nej til hjælpepakken »har sine egne planer«.

Den politiske aftale med EU om hjælpepakken indeholder således krav, der omfatter en undersøgelse af de tiltag, der skal bekæmpe hvidvaskning af penge gennem de cypriotiske banker, lige som der også skal indføres en tvungen afgift på bankindeståender.

Regeringsledere i flere af de andre eurolande er tilsyneladende bekymrede for, om russiske rigmænd hvidvasker deres penge med hjælp fra Cyperns banker.

Det har ifølge Berlingske udløst en rasende debat i Cypern, hvor især den tyske regering er blevet beskyldt for at være i gang med at lukke Cyperns banksektor i jagten på de russiske rigmænd.

Præsidenten for Cyperns handelskammer, Philokypros Andreou, sammenlignede det i avisen Die Welt med 1974, hvor »tyrkerne marcherede ind« på Cypern.