Vestager er ikke bekymret over inklusion i folkeskolen

Forældre skal ikke tage deres børn ud fra folkeskolen til privatskoler, fordi de frygter den inklusion af elever med autisme eller adfærdsvanskeligheder, som følger med folkeskolereformen.

Det siger De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, ved Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Her opfordrede hun i sin tale til at få folkeskolereformen ført ud i livet af regeringen, kommunerne, forældre, elever, lærere og skoleledere.

Reformen og lærerkonflikten har ellers slået "voldsomme gnister" hos partierne og danskerne, erkendte hun.

- Arbejdet med, at flere børn kan få lov til at blive i folkeskolen og det fællesskab, er løbet langt foran.

- Det blev i 2010 eller 2011 aftalt med kommunerne i kommuneaftalen, at kun fire af 100 børn skal undervises et andet sted mod før seks af 100 børn, siger Margrethe Vestager.

Skønt forældre i hver femte folkeskole flytter deres børn af frygt for inklusion, er der ikke bare problemer, men også positive eksempler på, at inklusion fungerer, påpeger hun.

Folketingets flertal indførte inklusion, fordi specialundervisning slugte en tredjedel af folkeskolens udgifter. Trods advarselssignalerne frygter Margrethe Vestager ikke, at flere forældre flytter deres børn.

- Det er nemt at forestille sig, hvilke problemer der kan skabes undervejs. Det er vigtigt for os, at det enkelte barn føler sig set, men også kan deltage i noget ægte fælles. Dér bygger vi sociale kompetencer og social kapital, mener Margrethe Vestager.

Samtidig viser regeringen i kommuneaftalen for 2015, at inklusion ikke er en spareøvelse, påpeger hun.

- Ressourcerne skal være der. Det er en anden og større opgave, når børn skal undervises i klassen i stedet for at undervises udenfor klassen, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip