Vestager er klar til at kæmpe mod erhvervsgiganter

Snart skal Margrethe Vestager pakke kufferten og vende snuden mod Bruxelles, hvor jobbet som konkurrencekommissær ligger og venter.

Men før hun går i gang med arbejdet med konkurrenceforhold og kartelsager, skal parlamentet først se den danske politiker an.

Vestager selv mener, at hendes første og vigtigste opgave er den offentlige høring i parlamentet, hvor de relevante parlamentsudvalg skal høre hendes politiske prioriteringer og lære hende bedre at kende.

- Jeg er så småt begyndt at forberede mig på høringen i parlamentet. Det er en forudsætning for, at jeg kan blive kommissær, at jeg har parlamentets tillid. Derfor er det den absolut vigtigste opgave, siger Vestager onsdag på sit første officielle pressemøde, efter at hun er blevet indstillet som konkurrencekommissær.

I jobbet som konkurrencekommissær venter sager med aftalte priser og virksomheder med urimelige konkurrencefordele.

Både erhvervsgiganter som Microsoft, Google og danske virksomheder som Danfoss og Maersk Line har haft en konkurrencesag på nakken.

Til spørgsmålet om hvordan Vestager har det med at skulle håndhæve loven over for danske virksomheder, svarer hun:

- Det, som kommissæren for konkurrence har at gøre med, er nogle ligefremme regler, der handler om, at man ikke må bruge sine muskler på bekostning af små virksomheder, og man ikke skal bruge skatteydernes penge til at forskelsbehandle, siger hun.

Vestager melder sig klar til de kommende sammenstød med både lobbyister og virksomhedernes advokater.

- Det er vigtigt at have en stor grad af åbenhed om, hvem man mødes med, og hvem der har en interesse i ens arbejde. Det betyder også, at virksomheder og lobbyister skal stå til regnskab for deres dagsorden, siger hun.

Hjælpen til disse kampe skal også hentes i den store stab, som er specialiseret i netop dette område, slår Vestager fast.

- Et godt samarbejde er alfa omega. For det er hårde diskussioner, siger hun.

/ritzau/