Vestager: EU blander sig i alt for mange detaljer

EU blander sig i alt for meget og kunne med fordel holde op med at dykke ned i alle mulige detaljer for hele tiden at gøre den europæiske lovgivning bedre.

Det mener Margrethe Vestager, der som konkurrencekommissær sidder i maskinrummet i det europæiske magtapparat i Bruxelles.

- Hvis det ikke har grænseoverskridende karakter - eller det kun er et lille element - så løs det da endelig på nationalt eller regionalt niveau, siger Margrethe Vestager.

Det handler om tilgangen til lovgivningen mere end om at droppe nogle af de samarbejdsområder, der findes i dag.

- Man skal holde op med den der superdetaljerede bessermachen, hvor alting er taget i betragtning. Det kan godt være, at det ikke er millimeterretfærdigt. Men hvis det virker, så lad det virke i stedet for hele tiden at gå ind og lave om på det, siger hun.

Det vil frigøre flere kræfter, der i stedet kan anvendes på de svære sager, hvor EU gør en forskel.

EU-Kommissionen har allerede skåret meget ned på udspil til ny lovgivning og ændringer af eksisterende EU-lovgivning, men der er potentiale for meget mere.

- Det kan sagtens accelereres, siger Vestager.

Til gengæld skal EU sørge for at få allerede vedtaget lovgivning ført ud i livet i alle medlemslande.

- Lovgivning, der er vedtaget, skal virke. Ikke om et halvt år, ikke om et år, men nu, siger Margrethe Vestager.

Det gælder for eksempel nye regler om, at de europæiske skattemyndigheder skal udveksle oplysninger i kampen mod multinationale selskabers skatteunddragelse.

- Det skal jo virke. Det skal ikke bare være vedtaget lovgivning, siger Vestager.

- Vi skal følge op på, om skattemyndighederne har systemer til at gøre det. Eller om de går rundt og leder efter små nationale fisk, mens de store fisk kan svømme i et økonomisk verdenshav, hvor ingen aner, hvor deres overskud bliver beskattet, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip