Vestager går efter McDonald's: Skal undersøges for skatteundragelse

Skrevet af admin

03/12/2015

Mest læste i dag

Endnu en amerikansk erhvervskæmpe bliver nu undersøgt af EU-Kommissionen og dens danske kommissær, Margrethe Vestager.

Det er den internationale restaurantkæmpe McDonald's, der bliver undersøgt for sine skatteforhold i Europa, mere specifikt sin skatteaftale med Luxembourg. Det oplyser EU-Kommissionen i en meddelelse.

- En skatteaftale, der indebærer, at McDonald's ikke betaler skat af sine europæiske royalties i hverken Europa eller USA, skal undersøges grundigt i forhold til EU's regler om statsstøtte, skriver Margrethe Vestager i meddelelsen.

McDonald's har ifølge kommissionen ikke betalt skat i Luxembourg, siden skatteaftalen blev indgået i 2009.

Ifølge mediet Politico har kommissionen haft øjnene rettet mod burgerkæden siden sidste år, hvor en stribe fagforeninger og ansatte gennemførte højlydte protester mod selskabet.

Fagforeningerne beskyldte i samme ombæring McDonald's for at have unddraget sig mere end en milliard euro i skat i perioden fra 2009 til 2013.

McDonald's selv fortæller, at selskabet har betalt mere end 2,1 milliarder euro i skat fra 2010 til 2014, en skatteprocent på over 25 procent.

Restaurantkæden bliver drevet via en franchisemodel. Den omsatte i 2014 for 27,4 milliarder dollar, har over 36.000 restauranter og beskæftiger 420.000 mennesker.

EU-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen har i de seneste år kørt en aggressiv linje over for store, internationale selskaber. Blandt andre Starbucks, Amazon og Apple har været i søgelyset for deres skatteaftaler.

Den hårdere linje har også ført til skærpet fokus på de favorable skatteregler, som lande som Irland og Luxembourg har indført, for at tiltrække store, internationale virksomheder.

Margrethe Vestager har været konkurrencekommissær i EU siden 2014.

/ritzau/