Vestager har klar forventning om tung post i EU

Det er ikke en hvilken som helst post i EU-Kommissionen, som Margrethe Vestager (R) går efter.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) regner den radikale leder med at få en af de tunge kommissærposter, men hun vil endnu ikke afsløre, om hun har kig på et særligt sæde i kommissionen, der skal ledes af luxembourgeren Jean-Claude Juncker.

- De tegn, vi har fået, og de samtaler, som Helle (Helle Thorning-Schmidt, red.) har haft med Juncker, er faktisk ok lovende, siger Vestager til Ritzau.

Spørgsmål: Hvad skal det sige, når noget er "ok lovende"?

- Ja, det er jo det. Der er en række ting, som skal falde på plads, og der er en kabale, som skal lægges, lyder det fra Vestager.

Hun regner dog med, at det bliver en person fra et euroland, som kommer til at få den magtfulde post som økonomikommissær.

- Men der er også andre tunge poster, siger den nuværende økonomi- og indenrigsminister, der regner med afklaring inden for "en uge til halvanden".

Vestager har ifølge eget udsagn talt med Helle Thorning-Schmidt om muligheden for at rykke til EU i "et stykke tid". Men det er først på det seneste, at det blevet tydeligt, at Danmark står til at få en "rimelig tung portefølje".

Danmark er et af de sidste EU-lande, der sætter navn på sin kommissær.

Vestagers farvel til dansk politik betyder, at De Radikale skal have ny politisk leder, ligesom at der skal udpeges en ny økonomi- og indenrigsminister.

Ifølge Ritzaus oplysninger tyder alt på, at skatteminister Morten Østergaard (R) erstatter Vestager på begge poster.

Helle Thorning-Schmidt siger, at den nødvendige regeringsrokade vil ske inden for den kommende uge.

/ritzau/