Vestager har løbet sig i form til EU-høring

Tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har haft travlt, siden EU's kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, for tre uger siden officielt indstillede hende til jobbet som ny konkurrencekommissær.

Vestager har brugt tiden på at tænke, læse, spørge, lytte og løbe. Og læse noget mere. Og holde op mod 25 møder, blandt andet med nogle af de parlamentarikere, der torsdag aften skal eksaminere hende.

- Jeg har læst på pensum. Og jeg har også passet mit løbepensum.

- Jeg har forsøgt både at få overblik over området og også få en god fornemmelse af, hvad det er for et ansvar, jeg skal varetage, siger Vestager til Ritzau få timer inden hun klokken 18 sætter sig i det varme sæde ved godkendelseshøringen i Europaparlamentets økonomiudvalg.

Den tidligere danske partileder siger, at hun også har tænkt meget over balancen mellem den meget administrative del af jobbet som konkurrencekommissær og det politiske menneske.

Det er mere end de øvrige job i kommissionen en post, hvor der skal træffes apolitiske beslutninger. Men det betyder ikke, at Vestager gør klar til at pakke politikeren væk.

- Det er noget, jeg har tænkt meget over. Det er jo sådan en dobbeltsidet ting.

- Når det kommer til at håndhæve loven, vil jeg være upartisk, neutral, lytte til alle og være dybt loyal over for, at det er et retssamfund. Man skal lytte til store og små og træffe en uafhængig beslutning. Der må ikke under nogen omstændigheder gå politik i de konkrete sager, siger Vestager.

Men hun er også optaget af at blive ved med at tænke og handle politisk.

For eksempel med tanker om, hvordan EU's digitale indre marked kan fungere bedre, så hun selv kan slippe for at slæbe rundt på både en dansk og en belgisk mobiltelefon af frygt for høje roamingafgifter.

Og med overvejelser om, hvordan man sikrer billigere energi i hele Europa, uden at det fører til mere CO2-forurening.

De seneste dage har Margrethe Vestager også haft et øje på nogle af sine kommende kommissærkollegers høringer. Hun synes, der bliver gået hårdt til folk. Men også på en ordentlig måde med ro, orden og fokus i lokalet. Og humor - blandt andet fra britiske Jonathan Hill.

Vestager ønsker ikke at kommentere Hills problemer med at blive godkendt. Men hun er ikke sikker på, at hun selv vil tage sin kække stil fra dansk politik med sig til høringen torsdag.

- Jeg har meget stor respekt for, at humor er meget forskellig, alt efter hvilket land man er i. Så det kan godt være, jeg vil være en lille smule mere ydmyg, end jeg måske nogle gange er på dansk grund, siger Vestager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip