Vestager holder tungen lige i munden

Margrethe Vestager giver under sin godkendelseshøring til jobbet som EU-konkurrencekommissær torsdag aften flere gange EU-modstanderne tørt på og afviser, at EU skulle være selve årsagen til Europas problemer de seneste år.

- Jeg kan på ingen måde genkende billedet af det Europa, jeg tror på. Ikke i historien, og ikke i den fremtid jeg tror på.

- Jeg tilskriver EU velstanden og evnen til at inddæmme en stor krise som den, vi har oplevet de seneste år. Jeg er overbevist om, at vi havde været værre stillet uden, siger Vestager som svar på et spørgsmål fra den britiske EU-skeptiker Steven Woolfe.

Troen på EU og de politiske meldinger om Europas generelle retning står klart i flere af Vestagers svar under høringen.

Mens hun er forsigtig med at give meldinger om konkrete sager, der enten allerede ligger eller med sandsynlighed vil komme til at ligge på konkurrencekommisærens bord.

Det gælder blandt andet i svaret på et spørgsmål fra Socialdemokraternes Jeppe Kofod, der udbeder sig en kommentar til store, multinationale virksomheders skatteunddragelse.

Aktuelt er der et par helt store sager undervejs, for eksempel mod Apple i Irland.

- Det er vigtigt at betale sin skat. Det er meget afgørende at føre efterforskningen videre, så de mistanker, der er, kan underbygges. De stærke mistanker skal følges til dørs, de skal kunne bevises, siger Vestager og beskriver den type sager som "et højt prioriteret indsatsområde".

Også den højt profilerede sag mod internetsøgemaskinen Google får ord med på vejen - uden at der er en antydning af, hvad der skal ske.

- Jeg ved lige nu ikke, hvad der er det næste konkrete skridt. Men jeg er helt sikker på, at der vil være næste skridt.

- Det er meget vigtigt, at vi ikke går ind i den konkrete efterforskning her i dag. Men vi skal sikre, at vi har både værktøjerne og viljen til at undersøge sager, også når virksomhederne udvikler sig på nye områder.

- For at håndhæve reglerne skal vi være lige så skarpe som virksomhederne er, når de går ind på nye områder, siger den danske kommissærkandidat.

/ritzau/