Vestager: Ikke mange ny EU-projekter vil gå til Danmark

Danmark får næppe nogen stor andel af de projekter, som EU-Kommissionens nye investeringsfond på 2350 milliarder kroner skal sætte i gang.

Det forudser konkurrencekommissær Margrethe Vestager, efter at kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, tidligere onsdag præsenterede planen i EU-Parlamentet i Strasbourg.

- Jeg synes ikke, Danmark er et oplagt sted, fordi vi har investeret så meget de seneste år. Vi har haft meget høje offentlige investeringer, da krisen satte igennem.

- Så der er ikke rigtig noget, der springer i øjnene derhjemme, hvor vi har underinvesteret massivt, siger Vestager til danske journalister i Bruxelles.

De store offentlige investeringer har været begunstiget af den lave rente og Danmarks meget høje kreditværdighed, som gør det nemt for staten at låne til næsten ingen penge, påpeger kommissæren.

- Men jeg udelukker ikke, at der kan være projekter i Danmark, tilføjer Vestager, og hun understreger, at der ikke er lavet nogen fordelingsnøgle mellem forskellige sektorer eller EU-lande, når fonden skal låne penge ud fra 2015.

Fonden skal indeholde 119 milliarder kroner i lånegaranti fra EU-Kommissionen og 37 milliarder fra Den Europæiske Investeringsbank. Resten - svarende til en 15-dobling af beløbet - ventes at komme fra private investorer som pensionskasser.

- Det er en attraktiv og nyskabende måde at få dynamik og jobskabelse tilbage på. De private investorer tøver, så vi prøver at tage en del af risikoen på vore skuldre ved at skabe denne fond. Og så vil vi i langt højere grad gøre projekter kvalificerede og grydeklare, siger hun.

Øvelsen går i al enkelhed ud på at få penge til at møde projekter.

- Analyser viser, at der er rigtig mange penge i Europa, fordi virksomheder og husholdninger har sparet op under krisen og afbetalt gæld, siger Margrethe Vestager.

Skal der skabes flere job nu, må der ske noget ekstraordinært, tilføjer hun.

- Den seneste prognose viser med al tydelighed, at nok er der fremgang i Europa, men det sker med en langsommelighed, der får sneglen til at ligne et hurtigt dyr, siger kommissæren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip