Vestager om kommissærpost: Det var ikke en gammel drøm

Margrethe Vestager har ikke gået med en særlig drøm om at blive konkurrencekommissær. Hun har ikke gået med tanker om at blive kommissær i det hele taget.

Beslutningen kom ifølge den tidligere danske indenrigs- og økonomiminister som følge af en række omvæltninger i privatlivet og en samtale med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Det er ikke en gammel drøm, men vi skulle jo finde en kommissær. Det var en bunden opgave fra den danske regering, siger Vestager.

- Det er måske mere en privat ting, men min ældste datter blev student, min mellemste datter blev færdig med folkeskolen, og mine forældre er ved at flytte ud af vores barndomshjem, da min far skal stoppe som præst. Og så var der en, der skrev til mig: Sikke mange epoker, der slutter i jeres privatliv.

- Det fik mig til at tænke, at jeg måske skulle bruge mig selv på en anden måde. Så havde Helle (statsminister Thorning-Schmidt, red.) og jeg den fælles læsning, at det kunne være, at hvis jeg var til rådighed, så kunne vi få noget, der også var af betydning for Danmark som sådan.

Efter Margrethe Vestagers møde for en uge siden med den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker fortalte hun, at hun ville få en økonomisk post.

Onsdag blev det offentliggjort, at den tidligere vicestatsminister er indstillet til posten som konkurrencekommissær. Det var heller ikke den oprindelige drøm, men hun er gået til fordelingen af poster med åbent sind.

- Det var det faktisk ikke. Jeg ville gerne have en af flere poster inden for det økonomiske felt.

- Det kan være, at det er en personlig ting, men jeg har haft den erfaring, at i stedet for at forelske sig i lige præcis en ting - og så få noget andet, måske endda noget bedre - så kan man blive utrolig skuffet over det, man får, fordi man havde lagt sig fuldstændig fast på, at det var lige præcis det, det skulle være.

- Derfor er jeg gået til det med en åben indstilling. Hvis det er inden for det økonomiske felt, og hvis der er en indstilling til, at jeg kan bidrage til det, så er det det, jeg vil gøre, siger Vestager.

Der er bred enighed om, at kommissærposten er en tung post i kommissionen, men det er blevet nævnt, at der er meget administration og lidt politik i posten.

- Jeg har en lidt bredere opfattelse af, hvad politik er. Jeg synes, det er alt for snævert, hvis man siger, at politik er at lægge regler oven på regler oven på regler. Det kan jeg også godt, tror jeg, der er nogen, der synes.

- Jeg synes, der er meget politik i at skabe debat og at flytte holdninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip