Vestager vil ikke tøve med at sende Danmark for retten

Hvis tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) får jobbet som konkurrencekommissær i EU, kan hun regne med meget snart at skulle træffe beslutninger, der kan betyde en underkendelse af den danske PSO-afgift og andre tiltag, hun selv har været med til at indføre i Danmark.

Det er helt sikkert noget af det, der vil blive spurgt til, når Vestager fra klokken 18 torsdag aften og tre timer frem skal grilles i Europaparlamentets økonomiudvalg.

Forud for høringen siger Vestager, at hun ikke vil tøve med at tage kampen med den danske regering, hvis EU-juraen siger, at den særlige danske energiafgift er traktatstridig.

- Opgaven er meget klar. Hvis den ordning, vi har fundet derhjemme, ikke holder, så er opgaven så at finde en ordning, der holder.

- Der er jo ikke nogen, der stiller spørgsmål ved det, den danske regering gerne vil. Spørgsmålet er bare, hvordan man gør det på en måde, så det ikke skader handel og ikke diskriminerer virksomheder fra andre lande, hvis de leverer ind i en dansk sammenhæng. Det er jo sådan set fair nok, siger Vestager til Ritzau.

EU's afgående konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, har allerede ladet regeringen vide, at kommissionen arbejder på en sag mod Danmark. Vestager siger, at hun vil have is i maven, hvis det i yderste konsekvens betyder, at hun skal sende Danmark for EU-Domstolen.

- Det er jo det, der er kravet, hvis man er neutral og upartisk. At der gælder de samme regler hjemme, som der gælder ude, siger Vestager.

Hun er også forberedt på, at hun ved torsdagens høring vil blive spurgt til, hvordan hun balancerer det at være dansk med kravet om, at hun nu skal handle på Europas vegne.

- Det vigtige er jo at indstille sig på netop ikke at repræsentere Danmark. Ikke at modtage instruktioner fra nogen og heller ikke at søge instruktioner fra nogen.

- Jeg bliver ved med at være dansk. Jeg drømmer på dansk, og hele min erfaring er fra dansk politik. Vi kommer som de mennesker, vi er, med erfaring i bagagen. Og så træder vi ind i et fællesskab, hvor vi i ordets bogstaveligste forstand skal virke uafhængigt af nationale regeringer og nationale interesser, siger Vestager.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip