Vestas-konkurrent sluger spansk selskab i milliardopkøb

Skrevet af admin

05/10/2015

Mest læste i dag

Vestas kan vente hårdere øget konkurrence på det globale vindmøllemarked.

Sent søndag aften oplyser den tyske vindmøllefabrikant Nordex, at det for 785 millioner euro overtager det spanske energiselskab Accionas vindmølleforretning og dermed rykker frem på listen over verdens største selskaber.

Købsprisen svarer til 5,9 milliarder kroner og er dermed blandt de største opkøb i den globale vindmøllebranche.

Betalingen sker i form af kontanter og aktier, oplyser Nordex i en pressemeddelelse.

I kontanter modtager Acciona 366,4 millioner euro. Den resterende del af købssummen består af 16,1 millioner nyudstedte aktier i Nordex til hver 26 euro.

Handlen ventes at falde på plads i første kvartal af 2016.

Acciona ejer i forvejen aktier i Nordex, og med den nye portion aktier øges den spanske ejerandel til 29,9 procent.

I lighed med Vestas var Nordex for få år siden ude i et økonomisk stormvejr, men de problemer har det nordtyske selskab med hovedsæde i Hamburg lagt bag sig.

Store nedskæringer og en kraftig stigende efterspørgsel på vindmøller har fået rettet skuden op. Helt i tråd med den udvikling Vestas også har gennemgået de seneste år.

- Både Nordex og Acciona har de seneste år vist, at de evner at vokse i et imponerende tempo. Ved at kombinere vores forretningsaktiviteter skaber vi et solidt fundament for profitabel vækst de kommende år, siger Lars Bondo Krogsgaard, administrerende direktør hos Nordex.

I de første seks måneder af 2015 øgede Nordex sin ordreindgang med næsten 50 procent, og driftsoverskuddet skød 66 procent frem til 61,5 millioner euro eller 460 millioner kroner.

- Vi er meget optimistiske for indeværende år og venter, at salgsvæksten i betydelig grad kommer til at overstige de forventninger, vi udmeldte i starten af året, sagde Lars Bondo Krogsgaard i forbindelse med halvårsregnskabet.

Blandt de store aktionærer i Nordex er Tysklands rigeste kvinde, Susanne Klatten, med en ejerandel på 22,8 procent.

Acciona producerer vindmøller på fire fabrikker, der ligger i USA, Brasilien, Spanien. Selskabet er desuden i gang med at bygge en ny fabrik i Indien.

/ritzau/