Vestlig koalition vil "knuse" Islamisk Stats magtcentre

Forsvarsministrene fra seks lande, der kæmper mod Islamisk Stat (IS), vil intensivere indsatsen mod den militante gruppe og ødelægge ekstremisternes højborge i Irak og Syrien.

Koalitionen har som sit vigtigste mål at "knuse gruppens to magtcentre i henholdsvis Raqqa i Syrien og Mosul i Irak".

Det siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, ifølge AFP efter et møde med sine kolleger fra Australien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien i Paris onsdag.

Koalitionens andet mål er at "bekæmpe spredningen af Isil-tumoren verden over", siger Carter og bruger et andet navn for IS.

Rusland - der er en trofast allieret af Syriens præsident, Bashar al-Assad - var ikke inviteret med til mødet, hvor Frankrig og USA forlangte, at russerne stopper med at bombe de syriske oppositionsgrupper, der kæmper mod regeringsstyrkerne i Syrien.

- Vi har ikke grundlag for at indlede et bredere samarbejde med Rusland, siger Ash Carter.

Omvendt sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, tidligere onsdag, at Rusland er klar til at arbejdere tættere sammen med amerikanerne om at levere nødhjælp til Syrien.

Efter mødet i Paris annoncerede den amerikanske forsvarsminister, at der om tre uger vil blive holdt et møde i Bruxelles mellem 26 forsvarsministre i en anti-IS-koalition.

- Hvert land må møde velforberedt op og drøfte yderligere bidrag til kampen. Og som processen skrider frem, vil jeg ikke tøve med at engagere og udfordre både nuværende og kommende medlemmer af koalitionen, siger Ash Carter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip