Vestlige lande vil have borgere ud af Libyen

En lang række vestlige lande er efterhånden så betænkelige over situationen i Libyen, at de opfordrer deres borgere til øjeblikkeligt at forlade det nordafrikanske land, hvor rivaliserende militser og hæren kæmper mod hinanden.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at omkring fem danskere, der befinder sig i Libyen, har registreret sig på danskerlisten.

Endnu har ingen danskere henvendt sig for at komme ud ad landet, men flere vestlige lande opfordrer deres borgere til at komme ud.

- Set i lyset af den forværrede sikkerhedssituation beder Frankrig sine statsborgere om at forlade Libyen, lyder det søndag fra det franske udenrigsministerium.

Omkring 100 franskmænd opholder sig lige nu i landet.

Storbritannien, Tyskland, Holland, Spanien, Belgien og USA har ligeledes bedt deres statsborgere om hurtigst muligt at komme ud af Libyen.

- Situationen er meget uforudsigelig og usikker. Tyske statsborgere er i øget risiko for kidnapning og angreb, lyder det i en erklæring fra det tyske udenrigsministerium.

Kampe i den libyske hovedstad, Tripoli, har i løbet af de seneste to uger kostet 97 mennesker livet, og den hollandske regering understreger nu over for de omtrent 70 hollændere, der er i Libyen, at det haster med at komme ud.

- 40 hollandske statsborgere, der er registreret på ambassaden i Tripoli, er blevet advaret over e-mail og sms, lyder det fra Hollands udenrigsministerium.

Samtidig forbereder den hollandske ambassade, der beskæftiger fem diplomater og 10 lokale, sig på midlertidigt at lukke.

Lørdag evakuerede USA hele staben på den amerikanske ambassade i Tripoli.

Hos det danske udenrigsministerium nøjes man indtil videre med at advare mod at rejse til Libyen. Det danske repræsentationskontor i Tripoli lukkede 31. marts i år.

Libyen har været plaget af uro siden oprøret, der væltede diktatoren Muammar Gaddafi i 2011.

Myndighederne i landet har svært ved at genetablere kontrollen i det nordafrikanske land, der er plaget af store interne magtkampe.

I Tripoli er lufthavnens infrastruktur blevet ødelagt og har måttet lukke. Derfor blev de ansatte på den amerikanske ambassade evakueret i køretøjer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip