Viborgs ny biskop beklager nej til folkekirke-reform

Det er ærgerligt, at kirkeminister Marianne Jelved (R) ikke vil ændre folkekirkens styreform, fordi De Konservative og Venstre har forladt forhandlingerne af frygt for et mere centralt styre. Der er ikke lagt op til et kirkeråd, og uden reformen mister folkekirken medindflydelse til kirkeministeren.

Det siger Henrik Stubkjær, som lørdag afløser Karsten Nissen som biskop i Viborg Stift. Han var før generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

- Som det er i øjeblikket, har man en fuldstændig enerådig minister. Med det ny fællesudvalg ville man have sikret, at der blev dialog mellem kirken og ministeren, inden man fremsatte et lovforslag. Det andet gode var, at fællesudvalget alene vedrørte landskirkeskatten, siger Henrik Stubkjær og tilføjer:

- Der tages hverken penge eller kompetence fra sogne, provstier eller stifter. Samtidig var det ikke et udvalg, som skulle udtale sig om alt muligt. Udvalget skulle alene arbejde med kirkens indre anliggender og økonomi på landsplan.

Ministerens lovforslag bygger på betænkning 1544 om folkekirkens styre fra et udvalg, hvor Viborgs nu afgående biskop, Karsten Nissen, og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, anbefalede den ny styreform.

Det er ifølge Henrik Stubkjær forkert, når kirkeordførerne Flemming Damgaard Larsen (V) og Charlotte Dyremose (K), frygter, at fællesudvalget ville blive et kirkeråd, som udtalte sig på kirkens vegne.

- Jeg tror, at der er meget store spændinger internt i Venstre og hos Det Konservative Folkeparti. Jeg talte med Per Stig Møller. Han er fuldstændig på linje med mig og forstår ikke den holdning, som Charlotte Dyremose repræsenterer. Jeg forstår den heller ikke, siger Henrik Stubkjær.

- Jeg ved, at der også er meget store forskelle i Venstre, lyder det fra den nye biskop i Viborg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip